Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Česku sa konali spomienkové akcie na Václava Havla: Vystúpili rôzne osobnosti

Václav Havel - výročie úmrtia.
Václav Havel - výročie úmrtia. (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

PRAHA - Na rôznych miestach Česka sa v sobotu konali spomienkové akcie pri príležitosti desiateho výročia úmrtia dramatika, disidenta, vedúcej postavy Nežnej revolúcie, československého a českého prezidenta Václava Havla.

"Mŕtvi ožijú vo chvíli, keď sa na nich myslí," povedal na úvod spomienkového koncertu v pražskej Lucerne herec a moderátor večera Ondřej Lechnýř. Ako informoval spravodajský web iDnes.cz, okrem hudby na koncerte zazneli aj svedectvá jeho blízkych spolupracovníkov a priateľov: vystúpil napr. Havlov bývalý tlačový hovorca Ladislav Špaček, režisér Václav Marhoul, ekonóm Tomáš Sedláček alebo Šimon Pánek a Ján Hřebejk.

Celý koncert uzavrela symbolicky pieseň Modlitba pre Martu. Producent projektu Robin Suchánek oslovil aj štyri desiatky osobností, ktoré na Václava Havla spomínajú a ktorých odpovede sú dostupné na YouTube kanáli. Sú medzi nimi bývalý rakúsky prezident Heinz Fischer, britský dramatik a oscarový scenárista Tom Stoppard, americká speváčka Suzanne Vega, spisovateľka Martina Formanová, diplomat a pedagóg Martin Palouš, spoluzakladateľ hnutia Verejnosť proti násiliu Fedor Gál, herec a režisér Jan Kačer.

V sobotu od ranných hodín ľudia prinášali vence a kvety a zapaľovali sviečky pri Havlovom hrobe na Vinohradskom cintoríne. Na exprezidenta od rána spomínali aj politici, niektorí osobne, iní na sociálnych sieťach. V mnohých mestách pripravili rôzne akcie na Havlovu počesť. Na Havla sa spomínalo aj na Hrádečku na Trutnovsku, kde mal niekdajší disident chalupu a kde aj 18. decembra 2011  zomrel.

V sobotu o 11.00 h sa v Katedrále sv. Víta na Pražskom hrade konala omša za Václava Havla, ktorú odslúžil kardinál Dominik Duka. Portál iDnes.cz dodal, že oboch mužov spájalo priateľstvo i rovnaká minulosť - obaja boli svojho času väznení na Boroch.

Viac o téme: PrahaVáclav HavelNežná revolúciaSpomienkové akcie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu