Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Václav Havel je opäť nažive! Na námestie ho priviedla s príhovorom moderná technológia, ľudia len ticho počúvali!

Havel vystúpil za pomoci digitálnej technológie.
Havel vystúpil za pomoci digitálnej technológie. (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek, Radovan Stoklasa)

PRAHA - To, čo sa pred pár rokmi nedalo ani vo sne predpokladať, sa včera udialo na námestí v Prahe. Ikona a bývalý prezident Československej socialistickej republiky Václav Havel, ktorý už od roku 2011 nie je medzi živými, tam predniesol na 32. výročie príhovor. Ako sa to mohlo stať? Zostáva len dodať, že čaro techniky nám berie dych každý deň viac a viac.

Hologramové vystúpenie

Tento rok boli oslavy výročia Nežnej revolúcie u našich českých bratov výnimočne minimálne z technického pohľadu. Český spisovateľ, dramatik, jeden z prvých hovorcov Charty 77 a neodmysliteľná ikona novembra 1989 vystúpila pred zrakmi divákov aj takmer desať rokov po svojej smrti! Všetko zachytili aj tamojšie kamery.

Predniesol prejav na 32. výročie revolúcie

Na pódiu Koncertu pre budúcnosť sa objavil aj trojrozmerný hologram Václava Havla, ktorý predniesol prejav pre prítomných ľudí. "Dobrý večer milí priatelia. Ďakujem organizátorom, že mi dnes, 32 rokov od 17. novembra 1989, umožnili povedať vám niekoľko vecí," povedal hologram s veľmi povedomým hlasom bývalého českého prezidenta, aj keď po logickom závere možno dodať, že nejde priamo o slová Havla, ale o jeho digitálne prerobenú verziu.

Prvá česká hlava štátu, od ktorej smrti v decembri uplynie 10 rokov, v tejto digitálnej podobe hovoril okrem iného aj o situácii súčasného sveta, ktorý je "prepojený aj ohrozený viac, ako kedykoľvek predtým". Autori projektu prostredníctvom hologramového Havla pripomenuli jeho slávnu myšlienku o tom, že "pravda a láska musia zvíťaziť oproti klamstvu a nenávisti". "Mám radosť, že táto veta stále niekoho dráždi," povedal hologram v tvare Havla.

Viac o téme: VýročiePríhovorNovember 1989PrahaVáclav HavelNežná revolúcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu