Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ruská operácia na Ukrajine: Vieme, kedy zaútočia! Inváziu rozdelili do troch etáp

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Russian Defense Ministry Press Service)

VARŠAVA - Ak Rusko zaútočí na Ukrajinu, musí dostať bezprecedentnú reakciu od Európskej únie a Spojených štátov. Takto sa začiatkom týždňa vyjadril litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis. Jeho slová zazneli po stretnutí šéfov diplomacií krajín EÚ.

Landsbergis je presvedčený o tom, že Rusko sa už pripravuje zaútočiť na Ukrajinu. Išlo by podľa neho o udalosť, ktorá sa v tomto regióne Európy neodohrala od druhej svetovej vojny. Ako informovali poľské Wiadomości, na summite ministrov zahraničných vecí krajín EÚ sa okrem iného vyjadril so slovami, že "sme presvedčení, že Rusko sa pripravuje na 'totálnu vojnu' s Ukrajinou".

Ukrajinská domobrana je odhodlaná postaviť sa Rusom: Bol by to masaker, predpovedá bezpečnostný expert

Otázka možného ozborojeného konfliktu je pritom v litovskej tlači horúcou témou. Všetky okolité krajiny sa boja možnej destabilizácie regiónu. Nemecký denník Bild len pred pár dňami oznámil, že objavil podrobné plány na možnú ruskú inváziu na Ukrajinu. Rusko podľa denníka zvažuje násilné riešenie pokiaľ sa Kyjev nevzdá pokusu o opätovné získanie Krymu a východnej Ukrajiny. Podľa Nemcov by Rusko v troch etapách obsadilo približne dve tretiny územia Ukrajiny. Opierajú sa pritom o mnoho jednoznačných signálov, ktoré Rusi vysielajú do tohto štátu. Plány Ruska "sú založené na hodnoteniach niekoľkých ľudí z NATO a bezpečnostných kruhov, z ktorých niektorí mali prehľad o možných plánoch ruského útoku". Do tejto údajnej vojenskej operácie má byť nasadených až 175-tisíc vojakov.

Cieľ je pritom jasný - dobyť juh Ukrajiny. Ruská armáda má najprv zaútočiť z Krymského polostrova a Donbasu. Druhá etapa zahŕňa raketový útok na územie Ukrajiy s cieľom vojensky a ekonomicky ju oslabiť. Treťou etapou môže byť už samotný pokus o presun ruských jednotiek smerom ku Kyjevu.

Napätie na východe! Rusi sa chvália novou zbraňou: NATO paralyzujeme na zemi, na mori aj vo vzduchu

Kremeľ podľa denníka Bild v skutočnosti plánuje vojenskú operáciu s cieľom vyvinúť tlak na západné krajiny. Najreálnejší dátum spustenia celej operácie má byť na prelome januára a februára 2022. Ukrajinské tajné služby hlásili počas minulého týždňa rôzne rušivé signály. Na východ krajiny pri Donbase sa už presúvajú delá, tanky a bojové vozidlá. O zvýšenom počte vojakov informuje aj spravodajstvo ukrajinského ministerstva obrany.

Viac o téme: VojnaObavyPlányPohraničieRegiónRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu