Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Scholz na návšteve vo Varšave: Prisľúbil Poľsku podporu v spore s Bieloruskom

Olaf Scholz a Mateusz Morawiecki Zobraziť galériu (3)
Olaf Scholz a Mateusz Morawiecki (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Nemecký kancelár Olaf Scholz prisľúbil počas nedeľňajšej návštevy Varšavy poľskej vláde podporu v spore s Bieloruskom, ktorý sa týka migračnej krízy na východnej hranici Európskej únie. Informovala o tom agentúra DPA.

Postup bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka je podľa slov sociálneho demokrata Scholza "neľudský". Ako zdôraznil na stretnutí s poľským premiérom Mateuszom Morawieckým, "našou spoločnou úlohou je to odmietnuť". Nemecko chce proti tejto neprimeranej ceste "hybridného vedenia vojny" zo strany Minsku postupovať solidárne s Poľskom, prízvukoval Scholz.

"Je skutočne hrozné, čo tam (na poľsko-bieloruských hraniciach) líder Bieloruska Lukašenko robí. Ľudí využíva na vlastné politické ciele. Zneužíva ich, ich osud, ich núdzu," vyhlásil Scholz. Dodal, že preto sú sankcie zo strany EÚ voči Minsku správnym riešením. Dodal, že je badateľný i úspech tohto zásahu, pričom za dobré znamenie označil i to, že sa mnohí migranti nachádzajú na ceste späť do vlasti.

Olaf Scholz a Mateusz
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Minulý týždeň EÚ, Británia, Spojené štáty a Kanada uvalili na Bielorusko nové sankcie. Ako dôvod uviedli, že Minsk sa naďalej snaží podnecovať krízu na hranici s EÚ, keď zámerne prepravuje utečencov z vojnových krajín do Minska a potom im umožňuje cestovať smerom k Poľsku, Litve a Lotyšsku. "Pánovi kancelárovi (Scholzovi) som predstavil novú taktiku, akú Lukašenkov režim teraz v tejto umelo vyvolanej migračnej kríze nasadil - využívanie ľudí ako živé štíty a zbrane," povedal Morawiecki na spoločnej tlačovej konferencii so Scholzom.

Scholz plánoval hovoriť aj o spore Varšavy a EÚ

Nového kancelára Nemecka privítal vo Varšave jeho poľský kolega s vojenskými poctami. Počas ich spoločných rozhovorov plánoval Scholz otvoriť i tému sporu Varšavy a EÚ, ktorý sa týka otázok právneho štátu, ako povedal v sobotu v rozhovore pre stanicu ARD. Poukázal ale tiež na to, že mu ide predovšetkým o "priateľskú návštevu spriateleného štátu". Už v piatok absolvovala zahraničnú návštevu Poľska ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Čo sa týka sporu o dodržiavanie zásad právneho štátu medzi Poľskom a EÚ, vyjadrila sa podobne ako Scholz. Zdôraznila, že dôležité je viesť o týchto otázkach intenzívne diskusie.

Olaf Scholz a Mateusz
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Na záver svojej návštevy Poľska položí Scholz veniec na hrob neznámeho vojaka. V piatok, dva dni po nástupe do funkcie kancelára, odcestoval Scholz na svoje prvé zahraničné cesty do Paríža a Bruselu. DPA pripomína, že Francúzsko je tradične prvou krajinou, ktorú nový nemecký kancelár či kancelárka navštívia. Vysokú prioritu pri plánovaní štátnych návštev má pre Berlín i Poľsko, keďže ide o druhý najväčší susedný štát Nemecka.

Viac o téme: PomocSporPoľskoBieloruskoOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu