Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

EÚ pristúpila k právnym krokom voči Poľsku pre ignorovanie práva Únie

Európska únia oznámila, že pristúpila k právnym krokom proti Poľsku v súvislosti s ignorovaním práva EÚ Zobraziť galériu (4)
Európska únia oznámila, že pristúpila k právnym krokom proti Poľsku v súvislosti s ignorovaním práva EÚ (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Pool)

BRUSEL - Európska únia v stredu oznámila, že pristúpila k právnym krokom proti Poľsku v súvislosti s ignorovaním práva EÚ zo strany Varšavy a podkopávaním nezávislosti poľského súdnictva. Informovala o tom agentúra AFP.

Komisár EÚ pre hospodárske záležitosti Paolo Gentiloni uviedol, že konanie proti Poľsku sa týka porušenia "všeobecných princípov autonómie a nadradenosti práva EÚ" a tiež porušenia požiadavky nezávislosti a nestrannosti poľského súdnictva.

Paolo Gentiloni
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Giuseppe Lami/ANSA via AP)

Predmetom sporu medzi Poľskom a EÚ je verdikt poľského ústavného súdu zo začiatku októbra, ktorým spochybnil nadradenosť práva EÚ nad poľským, s čím Varšava súhlasila pri svojom vstupe do Európskej únie v roku 2004. Súd rozhodol, že niektoré články základných zmlúv o Únii odporujú poľskej ústave.

Predsedníčka Európskej komisie (EK)
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Julien Warnand, Pool Photo via AP)

Toto rozhodnutie považuje EK a niekoľko členských štátov Únie za veľmi problematické, pretože by poľskej vláde umožnilo ignorovať rozsudky Súdneho dvora EÚ, ktoré by sa jej nepozdávali alebo jej nevyhovovali. Predsedníčka Európskej komisie Ursula Von der Leyenová dávnejšie oznámila, že zablokuje finančnú pomoc EÚ pre Poľsko, kým príslušné orgány nezrušia niektoré kontroverzné súdne reformy.

Viac o téme: PrávoIgnoráciaPrávne krokyPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu