Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vdova po Kohlovi nemá nárok na rekordné odškodné, rozhodol súd

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP)

KARSLRUHE - Nárok na rekordné odškodné vo výške jedného milióna eur, prisúdené niekdajšiemu nemeckému spolkovému kancelárovi Helmutovi Kohlovi, nepripadne v rámci dedičstva jeho vdove. Rozhodol o tom v pondelok Spolkový súdny dvor v meste Karlsruhe, informovala agentúra DPA.

Sudcovia a sudkyne súdu tak potvrdili predchádzajúci verdikt Vyššieho krajinského súdu (OLG) v Kolíne nad Rýnom z roku 2018, ktorý dospel k záveru, že odškodné vo všeobecnosti nemôže byť predmetom dedičstva. Rosudok sa tak stal právoplatným, do úvahy však stále prichádza ešte podanie ústavnej sťažnosti.

Odškodné jeden milión eur mali vyplatiť autor a vydavateľ Kohlovho neautorizovaného životopisu s názvom Vermächtnis: Die Kohl-Protokolle (Dedičstvo - Kohlove zápisy). Heribert Schwan ho po hádke s Kohlom napísal a zverejnil bez jeho súhlasu. Obsahuje časti dlhých dôverných rozhovorov z rokov 2001 a 2002 z čias, keď Schwan pracoval na Kohlových memoároch, píše DPA. 

Vdova po Kohlovi nemá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michel Euler)

Životopis bol vydaný v roku 2014. Keďže druhý z autorov, Tilman Jens, medzičasom v roku 2020 zomrel, právny spor z jeho pozostalými je v súčasnosti prerušený. Rekordné odškodné za porušenie osobných práv prisúdil exkancelárovi krajinský súd v Kolíne v roku 2017 len niekoľko týždňov pred jeho smrťou, pripomína DPA. Právny spor ďalej viedla vdova Maike Kohlová-Richterová, jeho jediná dedička. Kohl ako politik konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) vládol v Nemecku v rokoch 1982 až 1998.

Viac o téme: DedičstvoVdovaOdškodnéHelmut Kohl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu