Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Syn nemeckého exkancelára žaluje rezort zdravotníctva: Nevyrovnaný účet za nákup respirátorov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BONN - Jeden zo synov bývalého nemeckého kancelára Helmuta Kohla žaluje ministerstvo zdravotníctva Jensa Spahna v súvislosti so zmluvou na nákup ochranných respirátorov proti koronavírusu v hodnote 5,5 milióna eur. Informoval o tom v sobotu denník Bild s odvolaním sa na hovorkyňu krajinského súdu v Bonne. 

Podľa denníka je predmetom žaloby, ktorú podal Walter Kohl, dodávka milióna respirátorov typu FFP2 na jar minulého roku. Spoločnosť Kohl Consult GmbH sa vtedy zúčastnila na tendri, ktoré vypísalo ministerstvo a dostalo zákazku na doručenie milióna respirátorov za jednotnú cenu 4,5 eura za kus. Rezort zdravotníctva však zatiaľ účet údajne nevyrovnal.

"Nerozumiem tomu, prečo Jens Spahn a jeho ministerstvo úmyselne nedodržiavajú vlastné zmluvy. Princíp, že kontrakty je potrebné plniť, pre nich zjavne neplatí," povedal syn zosnulého exkancelára pre Bild. Hovorkyňa ministerstva detaily prebiehajúceho konania odmietla komentovať. Kohl na Twitteri v reakcii na medializované informácie poznamenal, že predmetnú žalobu podal ešte vlani v júli a preto považuje toto načasovanie za prekvapivé.

Hovorkyňa regionálneho súdu v Düsseldorfe pre DPA uviedla, že zatiaľ nie je možné predpovedať, kedy sa v tejto veci uskutoční súdny proces. Walter Kohl pôsobí ako obchodný konzultant a podnikateľ. Pred približne pol rokom vstúpil do Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a vlani založil i spoločnosť Initiative Deutschland in Europa (Iniciatíva Nemecko v Európe).

Viac o téme: NákupMinisterstvo zdravotníctvaŽalobaNemeckoRespirátoryWalter Kohl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu