Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spoločnosť MSD požiadala o uvedenie tabletky proti KORONAVÍRUSU na trh

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Merck & Co.)

AMSTERDAM - Farmaceutická spoločnosť MSD požiadala Európsku agentúru pre lieky (EMA) o povolenie na uvedenie na trh pre liek Lagevrio (molnupiravir), ktorý je určený na liečbu pacientov s COVID-19. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

EMA už začala túto žiadosť vyhodnocovať. Rozhodnutie by mohlo byť známe do niekoľkých týždňov. "EMA posúdi prínosy a riziká lieku Lagevrio v skrátenom časovom horizonte a mohla by vydať stanovisko do (niekoľkých) týždňov, ak budú predložené dostatočne spoľahlivé a úplné údaje, ktoré preukážu účinnosť, bezpečnosť a kvalitu lieku," napísala v tlačovej správe Európska agentúra pre lieky. Takýto krátky časový rámec je podľa EMA možný len preto, že agentúra už priebežne preskúmala podstatnú časť údajov o lieku.

Tabletka by mohla ponúknuť jednoduchú domácu liečbu

Lagevrio je tabletka na perorálne použitie, ktorá znižuje schopnosť vírusu SARS-CoV-2 množiť sa v ľudskom tele. Robí to tak, že počas replikácie zavádza zmeny (mutácie) do genetického materiálu (známeho ako RNA) vírusu SARS-CoV-2 spôsobom, ktorý zhoršuje schopnosť tohto vírusu množiť sa. Podľa AFP by tabletka mohla pacientom trpiacim COVID-19 ponúknuť jednoduchú domácu liečbu choroby.

Viac o téme: TabletkyŽiadosťUvedenieEMAKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu