Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tisíce ľudí v Poľsku vyšli do ulíc: Ďalšia žena zomrela na septický šok! Lekári čakali, kým porodí mŕtve dieťa

V Poľsku sa chystajú ďalšie protesty po smrti ženy, ktorej odopreli interrupciu Zobraziť galériu (4)
V Poľsku sa chystajú ďalšie protesty po smrti ženy, ktorej odopreli interrupciu (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Tisíce ľudí vyšli do ulíc Varšavy a ďalších poľských miest na protest proti prísnym protipotratovým zákonom po tom, čo nedávna smrť tehotnej ženy obnovila verejnú debatu o interrupciách v krajine. Zdá sa však, že jej smrť nebola jediná.

archívne video

Skupina poslancov predstavila pozmeňujúci návrh k zákonu Anny Záborskej k potratom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Tridsaťročná Izabela podľa médií zomrela po tom, čo jej lekári odmietli vykonať interrupciu. K jej úmrtiu prispel podľa kritikov nález ústavného súdu z vlaňajšieho októbra, ktorý prakticky postavil interrupcie v Poľsku mimo zákona. Po medializácii tohto prípadu sa ozval Łukasz, ktorý mal tiež podobným spôsobom prísť o svoju ženu. 

"Moja Ania tiež zomrela v piatom mesiaci tehotenstva v nemocnici. Tiež na septický šok. Celú noc ležala na lôžku a povedali jej, že musí porodiť mŕtve dieťa," cituje vdovca DenníkN

Šokujúci PRÍPAD v Poľsku: Tehotná žena zomrela kvôli prísnemu protipotratovému zákonu! Tisícky ľudí vyšli do ulíc

Ľudia so sviečkami v rukách a s transparentmi hlásajúcimi "už žiadna ďalšia (mŕtva žena)" prešli cez víkend podľa organizátorov desiatkami poľských miest, vrátane juhopoľského mesta Pszczyna, kde zosnulá žila. "Už žiadna ďalšia" je zároveň názov výzvy, ktorá sa šíri aj po sociálnych sieťach. "Jej srdce tiež bilo," písalo sa na transparentoch niektorých účastníkov víkendovej demonštrácie.

Tisíce ľudí v Poľsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Czarek Sokolowski)

V Poľsku sa chystajú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Vo Varšave sa do demonštrácie zapojil aj bývalý poľský premiér a predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý teraz stojí na čele najsilnejšej opozičnej strany v krajine. Demonštranti sa zhromaždili pred budovou ústavného súdu a následne sa vydali na ministerstvo zdravotníctva. "Protipotratové zákony zabíjajú Poľky. Je to kruté, desivé," povedala televízii TVN24 jedna zo žien, ktoré prišli na protestnú akciu do mesta Pszczyna.

Spravodajský server Onet.pl dnes zverejnil rozhovor s manželom inej ženy, ktorá podľa neho zomrela v júni za podobných okolností. Vláda tvrdí, že za Izabelinu smrť rozhodnutie súdu vinu nenesie a že išlo skôr o chybu lekárov.

Tisíce ľudí v Poľsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Czarek Sokolowski)

Viac o téme: ProtestSmrťPochodInterrupcieTehotenstvo Poľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu