Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Summit G20 priniesol málo konkrétnejších klimatických záväzkov

Summit G20 Zobraziť galériu (2)
Summit G20 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

RÍM - Vedúci predstavitelia krajín G20 vyzvali na "zmysluplné a efektívne" kroky vedúce k obmedzeniu globálneho otepľovania na 1,5 stupňa Celzia oproti hodnotám spred priemyselnej revolúcie. Vyjadrili sa tak v spoločnom vyhlásení, ktoré ešte pred jeho oficiálnym zverejnením - na záver dvojdňového summitu G20 v Ríme - čítali agentúry Reuters, DPA aj AP.

Agentúry si všimli, že v záverečnom vyhlásení lídrov 20 najväčších ekonomík sveta sa objavilo len málo konkrétnych opatrení. Chýbali v ňom aj presnejšie dátumy stanovujúce, kedy má dôjsť k  dosiahnutiu tzv. uhlíkovej neutrality či ukončeniu výroby energie prostredníctvom spaľovania uhlia. V prípade dosiahnutia uhlíkovej neutrality si lídri vytýčili za cieľ len dosiahnuť ju niekedy "do alebo okolo polovice" tohto storočia, uvádza AP.

Dohodli sa však, že do konca roka prestanú financovať tzv. zahraničnú výrobu energie z uhlia, približuje Reuters. V ich vyhlásení sa tiež uvádza, že aktuálne plány jednotlivých krajín na omedzenie emisií bude treba posilniť v prípade, že to bude "nevyhnutné". Lídri skupiny G20 sa ďalej zaviazali k tomu, že "urobia všetko, čo bude v ich silách" na to, aby v tomto smere splnili časové rámce vyplývajúce z cieľov tzv. parížskej klimatickej dohody z roku 2015, približuje DPA.

Summit G20 priniesol málo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že krajiny G20 budú dodržiavať klimatické ciele stanovené v zmienenej parížskej dohode. Skupina G20 zároveň opätovne potvrdila svoj záväzok poskytnúť ročne 100 miliárd dolárov na pomoc krajinám, ktoré sú klimatickými zmenami najzasiahnutejšie, uvádza AP.

Príliš málo konkrétnych opatrení na boj s klimatickými zmenami však bude podľa DPA sklamaním pre environmentálnych aktivistov, ktorí dúfali, že lídri G20 vyšlú v tomto smere jasný odkaz, a to aj vzhľadom na klimatický summit OSN (COP26), ktorý sa v nedeľu začal v škótskom Glasgowe.

S Merkelovou sa na summite G20 rozlúčili kyticou a potleskom

Lídri 20 najsilnejších ekonomík sveta sa v nedeľu rozlúčili potleskom s dosluhujúcou nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, pre ktorú bol summit skupiny G20 v Ríme posledným takýmto stretnutím v jej politickej kariére. Informovala o tom agentúra DPA. Taliansky premiér Mario Draghi, ktorý bol hostiteľom summitu, odovzdal Merkelovej kyticu rôznofarebných ruží. Lídri ďalších krajín zo skupiny G20 pri odovzdávaní kvetov povstali zo svojich stoličiek a tlieskali.

"Chcel vy som vyjadriť osobitné poďakovanie Angele Merkelovej, pre ktorú je to posledný summit G20 na poste nemeckej kancelárky, ktorý zastáva 16 rokov," povedal taliansky premiér v krátkom príhovore pred odovzdaním kytice. "Kancelárka Merkelová je skutočnou bojovníčkou za multilateralizmus a systém založený na pravidlách. Jej postoj, vodcovstvo a odhodlanie budovať konsenzus... sú pre túto skupinu (G20) neoceniteľné. Jej dedičstvo si budeme vážiť ešte veľmi veľmi dlho. Ďakujeme, Angela, ďakujeme ti," dodal.

O zostavení novej nemeckej vlády v súčasnosti vedú rozhovory sociálni demokrati so Zelenými a liberálmi. Koaličná zmluva by mala byť hotová do konca novembra a nový kabinet by mal vzniknúť v týždni od 6. do 12. decembra. Merkelová sa chce podľa vlastných slov po odchode z politiky venovať čítaniu, cestovaniu alebo iným činnostiam, na ktoré počas pôsobenia v úrade kancelárky nemala čas.

Viac o téme: SummitKlímaG30
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu