Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na letiskách vo Švédsku protestovali klimatickí aktivisti: Spôsobili meškanie viacerých letov

Klimatický summit OSN známy ako COP26 Zobraziť galériu (2)
Klimatický summit OSN známy ako COP26 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alastair Grant)

ŠTOKHOLM - Klimatickí aktivisti demonštrovali v nedeľu na viacerých švédskych letiskách, pričom vyzývali vládu, aby prestala dotovať letecký priemysel. Spôsobili tak kratšie meškania viacerých letov.

Polícia informovala, že pri protestoch na siedmich letiskách zadržala celkovo 16 ľudí, uvádza agentúra AFP. Koordinované demonštrácie sa v tejto škandinávskej krajine konali v deň, keď sa v škótskom Glasgowe začal klimatický summit OSN, známy aj pod skratkou COP26. K zodpovednosti za protesty sa prihlásili aktivisti z hnutia za ochranu klímy Extinction Rebellion (Vzbura proti vyhynutiu).

Klimatický summit OSN známy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alastair Grant)

Na štokholmskom letisku Arlanda zadržala polícia dovedna štyroch demonštrantov za rušivé správanie, ktorého sa dopustili na palube dvoch lietadiel pripravujúcich sa na odlet. Medzi zadržanými demonštrantmi bola aj žena, ktorá sa rukami prilepia k pristávacej dráhe letiska v meste Malmö na juhu Švédska.

Štyroch ďalších protestujúcích zadržali za to, že prenikli na odletovú a pristávaciu plochu letiska Bromma pri Štokholme. "Musíme zastaviť tvorbu emisií (všade) tam, kde sa to dá. Preto chceme, aby štát a samosprávy prestali dotovať odvetvia využívajúce fosílne palivá vrátane leteckej dopravy a letísk," uviedlo hnutie Extinction Rebellion.

Viac o téme: LetiskoProtestAktivistiŠvédsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu