Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Líbya je naďalej zmietaná nepokojom: Desať rokov od Kaddáfího smrti túžia mnohí po návrate stability

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hazem Ahmed)

TRIPOLIS - Desať rokov po smrti niekdajšieho diktátora Muammara Kaddáfího túži mnoho obyvateľov Líbye po návrate stability z éry jeho dlhoročného vládnutia. Obyvateľstvo krajiny sužuje už totiž celé roky pretrvávajúca občianska vojna a chudoba, napísala v stredu agentúra DPA.

Kaddáfí bol kedysi garantom prosperujúceho hospodárstva a jednoty tejto na ropu bohatej krajiny, uviedol Günter Meyer, riaditeľ Centra pre výskum arabského sveta na univerzite v Mainzi.

V časoch Kaddáfího vlády si Líbyjčania podľa neho užívali relatívne vysoký životný štandard. Bývalý líbyjský vodca bol však voči svojim kritikom tvrdý, zdôraznil Meyer.

Vzbúrenci Kaddáfího vystopovali 20. októbra 2011 v jeho úkryte, kam sa stiahol po svojej porážke, a následne ho v jeho rodnom meste Syrta mučili a zastrelili. Zábery zakrvaveného tela 69-ročného Kaddáfího vtedy obleteli svet, pripomína DPA.

Mnoho Líbyjčanov vtedy búrlivo oslavovalo koniec jeho 42-ročného vládnutia a zdalo sa, že cesta k demokratickým voľbám je v krajine otvorená.

Nasledovala občianska vojna

Situácia sa však vyvinula inak – medzi vzbúrencami vypukli konflikty a v krajine občianska vojna. Až v roku 2021 bola vďaka vyjednávaniu zo strany Organizácie Spojených národov (OSN) zostavená  prechodná líbyjská vláda. Jej vznikom bol rozpustený medzinárodne uznaný kabinet v metropole Tripolis, ako aj protivláda sídliaca na východe krajiny. Legitímnu vládu by si Líbyjčania mali zvoliť v hlasovaní naplánovanom na 24. decembra, pripomína DPA.

Rok v krajine platí prímerie

V krajine už približne rok platí prímerie, bezpečnostná situácia je však v dôsledku prítomnosti mnohých ťažko vyzbrojených milícií i zahraničných bojovníkov naďalej napätá, uviedol Meyer a dodal, že v súčasnosti nemá prácu oveľa viac mladých Líbyjčanov než v časoch Kaddáfího vlády a korupcia v krajine nabrala doposiaľ nevídaný rozsah.

"Preto je pochopiteľné, že stále väčšia časť líbyjského obyvateľstva si želá návrat k niekdajším stabilným pomerom pod silným vodcom, akým bol Kaddáfí," podotkol Meyer.

Aj ďalší experti sú vzhľadom na situáciu obyvateľov počas uplynulých rokov podobného názoru, podotýka DPA. Niektorí Líbyjčania sa domnievajú, že ich vlasti sa v čase Kaddáfího vlády darilo viac, citovala nedávno stanica Deutsche Welle politológa Tima Eatona z londýnskeho think-tanku Chatham House.

Návrat mena do prezidentského kresla?

Takéhoto názoru sú v súčasnosti dokonca aj niekdajší Kaddáfího odporcovia. To by mohlo vysvetľovať rastúcu popularitu jeho syna Sajfa Isláma Kaddáfího, ktorý je podľa najnovších prieskumov najsľubnejším kandidátom v možných prezidentských voľbách.

Podľa Meyera by mohol Sajf Islám dokonca profitovať z reputácie svojho otca. Keďže však v roku 2011 podporoval brutálne potlačenie protestov proti svojmu otcovi, je Medzinárodným trestným súdom (ICC) hľadaný pre vojnové zločiny. Preto je málo pravdepodobné, že by v politicky rozpoltenej krajine uspel ako prezident a nový silný muž Líbye v šľapajach svojho otca, podotkol Meyer.

Či sa voľby skutočne uskutočnia podľa plánu, je zatiaľ nejasné, píše DPA. Podľa Meyera je zjednotená Líbya aj pod silným a autokratickým vládcom v dôsledku hlbokého rozkolu nepravdepodobná. Lepším riešením do budúcnosti by bol federálny štát so západnou, východnou a južnou časťou. "Nie je však vylúčené ani konečné rozdelenie," upozornil Meyer.

Viac o téme: VojnaChudobaLíbyaMuammar Kaddáfí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu