Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS V Bulharsku pokračujú protesty proti novým obmedzeniam

Opatrenia platia aj v Bulharsku
Opatrenia platia aj v Bulharsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

SOFIA - Bulhari v piatok aj napriek značnému nárastu prípadov nákazy novým koronavírusom opäť protestovali voči novým protiepidemickým obmedzeniam vo svojej krajine. Uviedla to agentúra DPA.

Keď budeme mať zaočkovanosť ako severské krajiny, nebudú žiadne opatrenia, tvrdí Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

Demonštranti v meste Veliko Tarnovo ležiacom na severe krajiny tvrdli, že nezaočkovaní ľudia sú diskriminovaní, informoval bulharský štát rozhlas. Polícia tam musela oddeliť demonštrantov od ľudí, ktorí čakali pred vakcinačným centrom na zaočkovanie proti covidu. Obdobné protesty voči reštrikciám, ktoré sú v platnosti od štvrtka, sa konali v uplynulých dňoch vo viacerých bulharských mestách vrátane metropoly Sofia.

V súlade s týmito opatreniami sa musia Bulhari tzv. covidpasmi preukazovať pri vstupe do vnútorných priestorov reštaurácií, kaviarní, hotelov, koncertných siení, ale aj kín, fitnescentier, múzeí, nákupných centier či plavární. Covidpas potvrdzuje, že jeho držiteľ je buď zaočkovaný, prekonal covid, alebo mal negatívny výsledok testu, nie však staršieho ako 48 hodín.

Nacionalisticky orientovaná strana Obnova podľa miestnych médií ľudí v piatok vyzvala, aby voči novým pravidlám podnikli právne kroky. Bulharské nemocnice už niekoľko dní upozorňujú, že nezvládajú nápor covidových pacientov a v boji s treťou vlnou covidu sa ocitli na hranici svojich možností. Bulharsko je v zaočkovanosti obyvateľstva proti covidu na chvoste Európskej únie. V tejto krajine je dosiaľ proti covidu plne zaočkovaných len približne 20 percent z takmer siedmich miliónov obyvateľov.

Za posledných 24 hodín tam zaznamenali 4816 nových prípadov nákazy a tzv. sedemdňová incidencia, teda počet prípadov na 100.000 obyvateľov, dosiahla hodnotu 370,9. Agentúra DPA pre porovnanie uvádza, že napríklad v Nemecku bol v piatok tento ukazovateľ na úrovni 95,1.

Viac o téme: ProtestyObmedzeniaBulharskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu