Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

VIDEO KORONAVÍRUS Rakúšania sa búria proti lockdownu: Vo Viedni to vrie, jednu oblasť uzavreli

Protest vo Viedni Zobraziť galériu (3)
Protest vo Viedni (Zdroj: TASR/AP/Lisa Leutner)

VIEDEŇ - V centre Viedne dnes demonštrujú odporcovia protiepidemických opatrení, ktoré zvolala opozičná pravicovo populistická Slobodná strana Rakúska (FPÖ). Len dva dni pred začiatkom celoštátnej uzávery sa zatiaľ na námestí Hrdinov neďaleko Hofburgu zišlo niekoľko tisíc ľudí, polícia ale počíta s účasťou až 15-tisíc protestujúcich, usporiadatelia hovoria o desaťtisícoch. Na bezpečnosť dohliada na 1300 strážcov zákona, informovala agentúra APA.

Okolie Hofburgu a časť okružnej triedy (Ringstrasse) až k budove opery sú uzavreté. Na miesto prúdia davy ľudí, stovky demonštrantov prišli do Viedne autobusom či vlakom z iných spolkových krajín aj zo zahraničia. Viedenská radnica radí obyvateľom, aby sa dnes do centra mesta radšej nevydávali.  

VIDEO KORONAVÍRUS Rakúšania sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Lisa Leutner)

Denník Die Presse napísal, že námestia pri Hofburgu sa rýchlo plnia, policajti na mieste náhodne kontrolujú dodržiavanie protiepidemických opatrení. Tie aktuálne ukladajú účastníkom protestov s viac ako päťdesiatimi ľuďmi, aby mali nasadené respirátory. Podľa rakúskych médií nariadenie dodržiava zhruba polovica ľudí, ktorí na miesto dorazili.

VIDEO KORONAVÍRUS Rakúšania sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Lisa Leutner)

Podľa APA sa účastníci demonštrácie mobilizovali cez sociálnu sieť Telegram a polícia očakáva, že dorazia aj pravicoví extrémisti. Bezpečnostné sily sa pripravujú aj na možné útoky proti vládnym úradom, sídlam médií a nemocniciam, preto bola posilnená ich ostraha.

Rakúsko v piatok rozhodlo o celoštátnej uzávere, ktorá sa začne v pondelok, a navyše nariadilo povinné očkovanie proti covidu-19 pre všetkých obyvateľov. V krajine už týždeň platia prísne reštrikcie pre ľudí bez očkovania proti covidu-19, podľa vlády ale na spomalenie šírenia nákazy nestačia, a preto pristúpila k tvrdším opatreniam. V piatok Rakúsko ohlásilo rekordných takmer 16 000 nových prípadov infekcie za deň, dnes pribudlo 15 297 infikovaných. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti leží 524 covidových pacientov.

Viac o téme: OpatreniaProtestRakúskoKoronavírusLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu