Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trump požiadal súd, aby prikázal Twitteru obnoviť jeho zrušený účet

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Bývalý americký prezident Donald Trump požiadal federálny súd na Floride, aby prikázal technologickej spoločnosti Twitter obnoviť jeho zrušený účet. Twitter ho zablokoval tento rok v januári po útoku Trumpových priaznivcov na budovu Kongresu s odôvodnením, že ho vtedajší prezident využíval k podnecovaniu nenávisti.

Twitter zatiaľ Trumpovu žiadosť nekomentoval. Trump v žiadosti tvrdí, že Twitter zablokoval jeho účet kvôli nátlaku členov Kongresu. Firma má vďaka svojej sociálnej sieti "neúmernú mieru kontroly nad politickou debatou v tejto krajine, ktorá je historicky bezprecedentná a hlboko nebezpečná pre otvorenú politickú diskusiu," uviedli Trumpovi právnici v súdnom podaní.

Twitter a ďalšie veľké spoločnosti prevádzkujúce sociálne siete zablokovali Trumpove účty krátko po januárových nepokojoch. Exprezident na platformách opakovane bez predloženia dôkazov tvrdil, že v minuloročných voľbách prehral v dôsledku podvodov. Tesne pred útokom na Kongres potom svojich priaznivcov vyzval, aby proti údajným podvodným výsledkom "bojovali hlava nehlava". Tvrdenia o manipuláciách s volebnými lístkami odmietli súdy, volební činitelia v jednotlivých štátoch aj členovia exprezidentovej vlastnej administratívy.

Účet mal vyše 88 miliónov sledujúcich

Trumpov účet na twitteri mal pred zmazaním vyše 88 miliónov sledujúcich, čím sa radil do desiatky najpopulárnejších na tejto sociálnej sieti. Trump twitter hojne využíval, preslávené boli napríklad jeho série tweetov, ktoré písal skoro ráno pri sledovaní spravodajských relácií na káblovej televízii Fox News. Podľa mnohých pozorovateľov exprezident zrušenie svojho účtu na twitteri veľmi zle niesol.

Bývalý prezident Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA (AP Photo/LM Otero, File))

Twitter proti Trumpovým tweetom dlho nijako nezasahoval, vlani v máji však začal k niektorým jeho výrokom o údajných rizikách korešpondenčného hlasovania pridávať vysvetľujúce poznámky a odkazy na nezávislé informácie. Po novembrových voľbách potom začal jeho tvrdenia o údajných volebných podvodoch skrývať a pridávať k nim poznámku, že sa jedná o zavádzajúce informácie. K zrušeniu účtu pristúpil po januárových nepokojoch, ktoré viedli k úmrtiu niekoľkých ľudí.

Trump v súdnej sťažnosti tvrdí, že Twitter zablokoval jeho účet, hoci napríklad dovolil afganskému hnutiu Taliban pravidelne písať príspevky o jeho vojenských víťazstvách v Afganistane počas sťahovania amerických vojsk z krajiny.

Exprezident sa vo funkcii pravidelne dostával do sporov s prevádzkovateľmi sociálnych sietí a hrozil im zmenou zákona, ktorý technologické spoločnosti chráni pred zodpovednosťou za príspevky, ktoré na nich posielajú používatelia. V júli potom podal žalobu na Twitter, Facebook a Google a ich šéfov za to, že podľa neho nezákonne na svojich platformách umlčujú konzervatívne hlasy.

Viac o téme: ZrušenieúčetŽiadosťObnovenieSúd Donald TrumpTwitter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu