Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Trump zrušil tlačovú konferenciu: Naplánovaná bola na prvé výročie násilného vtrhnutia do Kapitolu

Bývalý americký prezident Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Bývalý americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Bývalý americký prezident Donald Trump zrušil tlačovú konferenciu, ktorú plánoval na Floride usporiadať 6. januára, na prvé výročie násilného vtrhnutia svojich stúpencov do budovy Kapitolu vo Washingtone. Informovala o tom v noci na stredu agentúra AP.

Trump vo vyhlásení uviedol, že namiesto toho bude diskutovať o svojich sťažnostiach na zhromaždení, ktoré plánuje zorganizovať v americkom štáte Arizona koncom januára. Trump v decembri avizoval, že na podujatí sa vyjadrí k americkým prezidentským voľbám z novembra 2020, pričom zopakoval svoje falošné tvrdenie, že v súboji o Biely dom porazil demokratického rivala Joea Bidena.

Polícia bráni trumpovým prívržencom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Julio Cortez, File)

Takisto sa očakávalo, že exprezident na tlačovej konferencii vo svojom floridskom sídle Mar-a-Lago skritizuje kongresový výbor, ktorý vyšetruje udalosti zo 6. januára 2021. Násilný dav Trumpových stúpencov v ten deň vtrhol do budovy Kapitolu, kde prenasledoval zákonodarcov oboch komôr Kongresu, ktorí práve spoločne definitívne potvrdzovali víťazstvo demokrata Bidena v prezidentských voľbách. Trumpovi priaznivci sa tento proces snažili zastaviť.

Trump, ktorý vo voľbách v roku 2020 prehral s Bidenom o viac ako sedem miliónov hlasov, v uplynulých mesiacoch naznačuje, že by sa v roku 2024 mohol opäť uchádzať o republikánsku prezidentskú nomináciu.

Viac o téme: VýročieTlačová konferenciaútok Donald TrumpKapitol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu