Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ľudia v Mjanmarsku sa nevzdávajú: Po výzve na povstanie ničili stožiare patriace armáde

Protesty v Mjanmarsku
Protesty v Mjanmarsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Alastair Grant)

RANGÚN - Ľudia v Mjanmarsku po utorkovej výzve na povstanie zničili približne desiatku vysielačov, ktoré vlastní armáda. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na svedkov a reportáže.

Mjanmarská tieňová "vláda národnej jednoty" vyzvala v utorok na celonárodné povstanie proti vojenskej junte, ktorá po februárovom prevrate prevzala moc v krajine. Demonštranti sa podľa svojich vyjadrení zamerali na 11 stožiarov mobilnej komunikácie v Sagainskej oblasti, ktoré patria armádou vlastnenej telekomunikačnej spoločnosti Mytel.

"Našim zámerom je zničiť obchodné aktivity armády," povedal jeden z obyvateľov, ktorý sa na operácii zúčastnil. Tieto aktivity podľa neho armáde pomáhajú udržať si moc. "Preto ich musíme zničiť," dodal. Ďalšie dva stožiare boli zničené na iných miestach v krajine, píše AFP s odvolaním sa na miestne zdroje. Tieňová "vláda národnej jednoty" je tvorená prevažne poslancami zosadenej vlády, ktorí sa nachádzajú v exile. Mnohí z nich patria do strany zosadenej líderky Aun Schan Su Ťij, píše AFP.

Predseda tejto tieňovej vlády v utorok občanov vyzval, aby sa zmerali na aktíva patriace armáde. "Začíname obrannú vojnu ľudu proti junte," povedal. Mjanmarská armáda 1. februára v rámci štátneho prevratu zosadila civilnú vládu a uväznila jej predstaviteľov vrátane de facto premiérky Su Ťij a prezidenta Win Mjina. V krajine následne vypukli protesty, voči ktorým armáda tvrdo zasiahla. O život prišlo viac ako 1000 civilistov a ďalších takmer 8000 bolo zatknutých, píše AFP s odvolaním sa na pozorovateľov.

Viac o téme: ProtestArmádaPovstanieMjanmarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu