Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Afganistan v kríze: Taliban vyhral vojnu, EÚ s ním bude musieť hovoriť

Abdal Ghaní Barádar Zobraziť galériu (2)
Abdal Ghaní Barádar (Zdroj: Center for Afghanistan Studies)

KÁBUL - Vedúci politického úradu militantného hnutia Taliban Abdal Ghaní Barádar pricestoval do Kábulu. V utorok o tom informovala agentúra AFP, ktorá sa odvolala na vyhlásenie hovorcu talibov.

"Abdal Ghaní Barádar a ďalší vysokí predstavitelia pricestovali do svojej milovanej krajiny v popoludňajších hodinách," oznámilo hnutie na sociálnej sieti Twitter.

 

 

Barádar je spoluzakladateľom Talibanu. Jeho život podľa AFP zmenila sovietska invázia z roku 1979, ktorá z neho urobila mudžahída a podľa všetkého aj bojovníka. V roku 2001, po intervencii Spojených štátov a páde Talibanu, bol súčasťou malej skupiny povstalcov pripravených na dohodu o uznaní novej administratívy v Kábule. Táto iniciatíva sa však ukázala ako neúspešná.

Ako jedného z vojenských lídrov Talibanu ho v roku 2010 zatkli v pakistanskom Karáči. V roku 2018 ho prepustili na slobodu, najmä pod tlakom Washingtonu. Vďaka rešpektu rôznych frakcií Talibanu bol vymenovaný za vedúceho politického úradu hnutia so sídlom v Katare, odkiaľ viedol rokovania s Američanmi, ktoré nakoniec viedli k stiahnutiu zahraničných jednotiek z Afganistanu. Bol aj súčasťou mierových rozhovorov s afganskou vládou, ktoré sa však skončili bez úspechu.

Afganský viceprezident vyhlásil, že sa stal dočasným prezidentom krajiny

Afganský viceprezident Amrulláh Sálih v utorok uviedol, že v čase neprítomnosti prezidenta Ašrafa Ghaního, ktorý v nedeľu opustil Afganistan, sa stáva úradujúcou hlavou štátu.
"Na ujasnenie: Podľa afganskej ústavy sa v čase neprítomnosti, úteku, rezignácie alebo smrti prezidenta stáva prvý viceprezident dočasným prezidentom. V súčasnosti sa nachádzam v krajine a som legitímnym dočasným prezidentom. Obraciam sa na všetkých lídrov, aby som zaručil podporu a konsenzus," uviedol Sálih v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

 Bojovníci Talibanu obsadili v nedeľu afganské hlavné mesto Kábul prekvapujúco ľahko a zvrhli vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a alianciou NATO. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol z krajiny. Náhla zmena situácie vyvolala paniku medzi Afgancami, ktorí sa masovo snažia dostať z vlasti.

Taliban vyhral vojnu, EÚ s ním bude musieť hovoriť

Európska únia bude musieť hovoriť s afganským hnutím Taliban, vyhlásil v utorok vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. "Taliban vyhral vojnu, takže sa s ním budeme musieť porozprávať," povedal Borrell po mimoriadnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ, pričom podľa agentúry AFP zdôraznil, že to neznamená, že EÚ rýchlo pristúpi k oficiálnemu uznaniu vlády Talibanu.

Podľa Borrella Únia pozastavuje platby rozvojovej pomoci Afganistanu, zvažuje však, či posilní humanitárnu pomoc pre túto krajinu. Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas po zasadnutí uviedol, že Západ bude hodnotiť talibov "podľa ich činov".

Josep Borrell
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Aris Oikonomou, Pool via AP)

Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid v utorok na svojej prvej tlačovej konferencii vyhlásil, že talibovia budú rešpektovať práva žien, ale v medziach noriem islamského práva, že zaručia bezpečnosť Afganistanu, že sa nesnažia pomstiť a že každého omilostili, aj keď spolupracoval s bývalou vládou alebo so zahraničnými vládami alebo silami v krajine. Taktiež uviedol, že Taliban chce, aby súkromné médiá "zostali nezávislé". Zdôraznil však, že novinári "by nemali pracovať proti národným hodnotám".

Bojovníci Talibanu obsadili v nedeľu afganské hlavné mesto Kábul prekvapujúco ľahko a zvrhli vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a alianciou NATO. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol z krajiny.

Viac o téme: VojnaSpoluzakladateľAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu