Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ministerstvo zverejnilo, prečo Slováci odmietajú očkovanie: Päť najčastejších dôvodov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Strach z nežiadúcich účinkov, nedôvera vo vakcínu aj presvedčenie, že mladý a zdravý človek to nepotrebuje. Rezort zdravotníctva poukázal na najčastejšie dôvody, ktoré vedú ľudí k tomu, že očkovanie proti koronavírusu odkladajú alebo úplne odmietajú.

Ministerstvo vychádza z prieskumov verejnej mienky, monitoringu a analýz sociálnych sietí. Ako prvý dôvod odmietania očkovania vidia argument, že vakcíny boli vyvinuté príliš rýchlo.

V tomto prípade však upozorňujú na to, že technológia, na ktorých sú mRNA vakcíny (Moderna, Pfizer) postavené, nie je úplne nová. Bola totiž vyvíjaná už od 90-tych rokov. Kvôli urgentnosti pandémie bol však proces schvaľovania vakcín administratívne zjednodušený a zrýchlený, ale nikdy nie na úkor bezpečnosti. "S tým súvisí aj podmienečná registrácia vakcín, ktorá však neznamená, že vakcíny sú "experimentálne". Je to štandardný postup a na Slovensku sa používa ďalších 114 liekov, ktoré sú v podmienečnej registrácii," vysvetľujú.

Ministerstvo zverejnilo, prečo Slováci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

Vedľajšie účinky aj kontraindikácie

Ľudí od očkovania odrádza aj strach z vedľajších účinkov. Tie majú, podobne ako takmer všetky liečivá, aj vakcíny proti koronavírusu. Ministerstvo však pripomína, že všetky relevantné inštitúcie ich od začiatku skúmajú a otvorene o nich komunikujú, ŠÚKL hlásenia o podozreniach na vedľajšie účinky pravidelne zverejňuje. "Na rozdiel od iných liečiv, o vakcínach proti Covidu sa mimoriadne veľa hovorí, preto sú tieto obavy pochopiteľné," doplnili.

Masívne očkovanie po celom svete však podľa nich potvrdilo, že vakcíny sú bezpečné. "Je pravdou, že po zaočkovaní miliónov ľudí sa objavili aj vedľajšie účinky, ktoré klinické skúšania neodhalili - prípady vzácnych krvných zrazenín alebo myokarditídy. Klinické skúšania však tieto vedľajčie účinky neodhalili práve preto, že sú mimoriadne zriedkavé," priznáva ministerstvo. Je tiež pravdou, že sa objavilo niekoľko úmrtí s možným súvisom s očkovaním, pričom na Slovensku boli takéto prípady štyri. Označili ich však za extrémne zriedkavé v porovnaní s tým, koľko úmrtí a hospitalizácii spôsobil samotný Covid-19.

Ministerstvo zverejnilo, prečo Slováci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Niektorí ľudia majú z očkovania obavy aj kvôli iným ochoreniam, ktorými trpia. Podľa ministerstva však vo všeobecnosti platí, že kontraindikácií pre očkovanie proti Covidu-19 je veľmi málo. "Platí tiež, že chronické ochorenia a vysoký vek nielenže nie sú prekážkou pre očkovanie, ale naopak, sú dôvodom navyše, prečo by ste sa mali dať očkovať čo najskôr. Pre ľudí s pridruženými ochoreniami predstavuje Covid väčšiu hrozbu," upozorňujú.

Medzi kontraindikácie patrí alergia na jednu zo zložiek vakcíny, fáza akútneho zhoršovania chronického ochorenia, akútne febrilné ochorenie a prípady po závažnej alergickej reakcii na prvú dávku vakcíny. "Okrem týchto prípadov vo všeobecnosti platí, že očkovať sa môžu všetci ľudia nad 12 rokov s akýmikoľvek ochoreniami a problémami," uvádza rezort.

Neočkujeme sa iba kvôli sebe

Obavy pretrvávajú aj z neznámych dlhodobých účinkov. Ministerstvo však tvrdí, že všetky vedľajšie účinky popísané v príbalových letákoch sú krátkodobé.

Dlhodobé účinky sú pri vakcínach vo všeobecnosti raritné. "Rovnako nie je dôvod obávať sa, že by sa niektoré vedľajšie účinky mohli objaviť až po rokoch, všetky zložky vakcíny opustia naše telo po niekoľkých dňoch," tvrdia.

Pripomínajú tiež, že na Slovensku je registrovaných 82 rôznych vakcín, ani v jednom prípade nedošlo k spätnej deregistrácii kvôli neskôr sa objavujúcim vedľajším účinkom.

Spoveď pacienta odkázaného na kyslík: Nezaočkovanie sa bola zásadná chyba! (Zdroj: Univerzitná nemocnica Bratislava)

Piatym dôvodom, prečo sa neočkovať je argument "veď som mladý a zdravý, tak načo sa očkovať." Aj pri mladých a zdravých ľudí sú však riziká vyplyvajúce z Covidu vyššie ako riziká spojené s očkovaním. "Pri Delta variante dáta zo zahraničia ukazujú, že viac mladých ľudí končí v nemocnici - to súvisí aj s tým, že starší ľudia sú vo väčšej miere zaočkovaní. Až 13,7 percenta ľudí pociťuje dlhodobé ťažkosti aj po prekonaní Covidu," argumentuje ministerstvo.

Mladý a zdravý človek by sa okrem toho nemal očkovať len kvôli sebe, ale aj kvôli tomu, aby nenakazil nikoho vo svojom okolí.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaDôvodyOdmietanie očkovania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu