Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Indická vláda odporúča v boji proti KORONAVÍRUSU pred sviatkami lokálne obmedzenia

Koronavírus v Indii
Koronavírus v Indii (Zdroj: SITA/AP Photo/Ishant Chauhan, File )

NAÍ DILLÍ - Indická vláda vyzvala predstaviteľov jednotlivých štátov, aby pred blížiacimi sa sviatkami zaviedli lokálne obmedzenia. Varovala, že tieto hromadné podujatia sa môžu stať miestom "superšírenia" nového koronavírusu a viesť k opätovnému nárastu počtu infikovaných. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.

"Indická rada pre medicínsky výskum (ICMR)... vyjadrila znepokojenie z potenciálneho rizika, že hromadné podujatia počas osláv sa zmenia na miesta, kde dôjde k superšíreniu (vírusu) a následne k nárastu prípadov covidu," uvádza sa v liste ministerstva zdravotníctva zaslanom v stredu vládam jednotlivých indických štátov. "Všade tam, kde sú ohniská (nákazy), by mali byť zóny s obmedzeniami," povedal tento týždeň na tlačovej konferencii člen poradného tímu vlády na boj proti pandémii Vinod Kumár Paul.

Agentúra Reuters pripomína, že v auguste sa v Indii začína obdobie osláv, ktoré vrcholí v novembri hinduistickým sviatkom svetiel - díválí - za účasti miliónov ľudí. Vláda premiéra Naréndru Módího upozornila jednotlivé štáty, aby boli opatrné pri rušení zavedených opatrení, keďže druhá vlna pandémie, ktorá v apríli a máji priniesla tisíce ďalších obetí ochorenia COVID-19, sa ešte neskončila. Západoindický štát Maháraštra, ktorý druhá vlna zasiahla najviac, v júli výrazne uvoľnil protipandemické obmedzenia. Stalo sa tak napriek tomu, že tam po štáte Kérala naďalej hlásia druhý najvyšší počet infikovaných.

V Indii evidovali za uplynulých 24 hodín 42.982 novonakazených a 533 obetí covidu. Od júla pribúda v tejto krajine denne v priemere 30.000-40.000 infikovaných, počas vrcholiacej druhej vlny pandémie ich bolo vyše 400.000. V júli dostalo v Indii vakcínu proti covidu zhruba 129 miliónov ľudí. Ak chce však vláda splniť stanovený cieľ zaočkovať do konca roka 950 miliónov dospelých obyvateľov, bude sa musieť tempo vakcinácie zrýchliť.

Viac o téme: úmrtiaObmedzeniaIndiaKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu