Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Veľká dohoda: Táto spoločnosť ročne vyrobí 300 miliónov dávok ruskej vakcíny Sputnik V

Vakcína Sputnik V
Vakcína Sputnik V (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Vývojári ruskej proticovidovej vakcíny Sputnik V oznámili v utorok, že podpísali dohodu s indickou biotechnologickou spoločnosťou Serum Institute of India (SII) o výrobe 300 miliónov dávok tejto vakcíny ročne.

Svet rieši kľúčovú otázku: Aké účinné sú vakcíny proti variantu DELTA? Toto sú najnovšie údaj

"Strany majú v úmysle vyrobiť viac ako 300 miliónov dávok vakcíny v Indii ročne, pričom prvá várka sa očakáva v septembri 2021," uvádza sa vo vyhlásení Ruského fondu pre priame investície (RDIF), z ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Kirill Dmitriev, šéf RDIF, dohodu s indickou spoločnosťou SII označil za "veľký krok", ktorý zvýši potenciál výroby tejto vakcíny a napokon "zachráni životy v Indii a na celom svete". Dmitriev dodal, že odovzdávanie technológie sa už začalo a štart spoločnej produkcie sa očakáva v nasledujúcich mesiacoch.

Generálny riaditeľ SII Adar Poonawalla vyhlásil, že keď sa preukázala "vysoká účinnosť a dobrý bezpečnostný profil" vakcíny Sputnik V, "je zásadné, aby bola v plnej miere dostupná pre ľudí v Indii a inde vo svete". Vakcína Sputnik V je dosiaľ podľa RDIF registrovaná v 67 krajinách s celkovou populáciou viac ako 3,5 miliardy ľudí.  Ruská federácia doteraz vyvinula štyri vakcíny proti ochoreniu COVID-19, pripomína AFP.

Očkovanie presadzuje aj prezident Putin

Ruský prezident Vladimir Putin v júni oznámil, že začiatkom tohto roka ho zaočkovali domácou vakcínou Sputnik V. Putin neskôr zdôraznil potrebu zvýšiť mieru zaočkovanosti populácie.

Sputnik V bol ruskými úradmi zaregistrovaný vlani v auguste. Jeho unáhlený vývoj a distribúcia na použitie pred poslednými fázami klinických testov však spôsobili, že vakcína bola spočiatku prijímaná skepticky. Sputnik V si medzitým získal dôveru expertov, čo je podľa AFP považované za Putinovo vedecké a geopolitické víťazstvo.

RDIF, ktorý pomáhal financovať vývoj Sputniku V, oznámil v januári, že požiadal o registráciu tejto vakcíny v Európskej únii.

Viac o téme: VýrobaIndiaSputnik VRusko vakcína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu