Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Po KORONAVÍRUSE je na vzostupe ďalšie ochorenie: Vysoká úmrtnosť, ohrození sú pacienti po covide

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DILLÍ - V Indii sa za posledné dva mesiace vyše 45 000 ľudí nakazilo takzvanou čiernou plesňou, infekčným plesňovým ochorením, ktoré sa v polovici prípadov končí smrťou postihnutého. Choroba zasahuje najmä ľudí s oslabenou imunitou, aktuálne je veľmi častá u ľudí, ktorí prekonali COVID-19.

Viac ako 4200 ľudí na chorobu odborne zvanú mukormykóza v Indii zomrelo, napísala agentúra AFP s odvolaním na námestníčku ministra zdravotníctva. Mukormykóze sa ľudovo hovorí čierna pleseň podľa toho, že jedným z jej prejavov je sčernanie okolo nosa. Plesňové ochorenie spôsobuje rozmazané alebo dvojité videnie, bolesť na hrudníku, dýchacie ťažkosti a vykašliavanie krvi, napáda najmä dutiny, pľúca i mozog. Indickí lekári museli v poslednej dobe vykonať niekoľko zásadných operácií, aby zabránili rozšíreniu choroby do mozgu.

Najpostihnutejší je štát Maháraštra so správnym strediskom Bombaj, kde je celkom 9348 prípadov. Pred pandémiou covidu-19 bolo v celej Indii približne 20 prípadov tohto plesňového ochorenia za rok. Tento rok sa v krajine najviac prípadov objavilo v máji a v júni, potom počty nakazených začali pozvoľna klesať.

Podľa odborníkov za nevídaným nárastom stojí časté používanie steroidov na liečbu covidu-19, väčšina pacientov sa nakazí medzi 12. a 18. dňom po vyliečení sa z covidu. Steroidy znižujú obranyschopnosť tela a tiež zvyšujú hladinu cukru, uvádza BBC. K rizikovým skupinám patria najmä diabetici, ľudia s AIDS alebo po transplantácii orgánov.

V Indii sa tiež na začiatku júla nakazil vtáčou chrípkou jedenásťročný chlapec, ktorý dnes zomrel. Vo svojej krajine sa stal prvou obeťou vírusu H5N1, ktorý podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zabil 455 z celkom 862 nakazených. Rodina chlapca aj zdravotníci, ktorí o neho starali, sú v izolácii, napísala agentúra Reuters.

Viac o téme: ChorobaúmrtnosťPríznakyIndiaKoronavírusČierna pleseň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu