Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Haiti sa otriasa v chaose! Atentát na prezidenta Moïseho: Polícia pochytala vražedné komando

Podozriví z atentátu na haitského prezidenta Jovenel Moïseho sú po zadržaní  ležia na podlahe pri Generálnom riaditeľstve polície v Port-au-Prince. Zobraziť galériu (4)
Podozriví z atentátu na haitského prezidenta Jovenel Moïseho sú po zadržaní ležia na podlahe pri Generálnom riaditeľstve polície v Port-au-Prince. (Zdroj: SITA (AP Photo/Jean Marc Hervac Abaclard))

PORT-AU-PRINCE - Haitská polícia identifikovala 28 členov komanda, ktoré zavraždilo haitského prezidenta. Išlo o 26 Kolumbijčanov a dvoch Američanov haitského pôvodu, uviedol podľa tlačových agentúr náčelník haitskej polície Léon Charles.

Prinajmenšom osem útočníkov je stále na úteku a úrady po nich pátrajú, dodal. Charles podľa agentúry AFP informoval, že zatiaľ sa podarilo zadržať 15 Kolumbijčanov a dvoch Američanov; troch Kolumbijčanov polícia zastrelila a osem ich je ešte na úteku.

"Postavíme ich pred súd," vyhlásil Charles na adresu 17 zadržaných podozrivých z vraždy prezidenta Jovenela Moïseho, predvedených v putách na tlačovej konferencii. "Fyzických páchateľov máme v rukách, teraz hľadáme intelektuálnych autorov a sponzorov," povedal.

Vražda, ktorá šokovala Grécko: Všetko je inak! Pilot chcel smrť manželky (†20) hodiť na lupičov

Medzi podozrivými podľa agentúry AP figurujú dvaja s americkým občianstvom: James Solages, ktorý predtým pracoval ako telesný strážca pre kanadské veľvyslanectvo, a Joseph Vincent. Tridsaťpäťročný Solages je najmladší z podozrivých, najstarší má 55 rokov.

Kolumbijský minister obrany Diego Molano podľa AFP spresnil, že najmenej šesť z podozrivých žoldnierov sú bývalí vojaci. "Dali sme pokyny polícii a armáde, aby okamžite spolupracovali pri vyšetrovaní týchto skutočností," uistil.

Podozriví z atentátu na haitského prezidenta.
Zobraziť galériu (4)
Podozriví z atentátu na haitského prezidenta.  (Zdroj: SITA (AP Photo/Joseph Odelyn))

Podozriví sa ukrývali na taiwanskom veľvyslanectve

Taiwan dnes ohlásil, že haitskej polícii sa podarilo chytiť jedenásť podozrivých v areáli jeho veľvyslanectva v Port-au-Prince, kde sa skrývali. Stalo sa tak potom, čo veľvyslanectvo "bez váhania" súhlasilo s policajným zásahom vo svojich priestoroch.

Americké ministerstvo zahraničia uviedlo, že súhlasilo s poskytnutím pomoci haitskej polícii, bez toho aby sa zmienilo o zadržaní amerických občanov, poznamenala AFP.

Atentát sa stal v stredu v prezidentovej súkromnej rezidencii v metropole Port-au-Prince. Haitská prvá dáma, ktorá pri útoku utrpela ťažké zranenia, bola podľa amerických médií prevezená do nemocnice v Miami.

Vedenia Haiti sa po smrti prezidenta ujal premiér Claude Joseph, ktorý vyhlásil na dva týždne výnimočný stav, na bezpečnosť v krajine tak dohliada armáda.

Policajná hliadka počas pátrania po podozrivých z atentátu.
Zobraziť galériu (4)
Policajná hliadka počas pátrania po podozrivých z atentátu.  (Zdroj: SITA (AP Photo/Joseph Odelyn))

Čo robila ochranka?

Prokuratúra v Port-au-Prince si predvolala dvoch vysoko postavených policajných predstaviteľov, priamo zodpovedných za bezpečnosť hlavy štátu. Bed-Ford Claude, vládny komisár v hlavnom meste, sa súčasne pozastavil nad pasivitou alebo nečinnosťou ochranky hlavy štátu, zlikvidovanej tuctom guliek vo svojom domove uprostred noci.

Brutálna vražda: Neskutočné, čím žena obliala manžela (†80) počas spánku!

"Strávil som celý deň v prezidentovej rezidencii a nevidel som, že by utrpel zranenia ktokoľvek z radov policajtov, len prezident a jeho manželka. Ak ste zodpovedali za prezidentovu bezpečnosť, kde ste boli? Čo ste urobili, aby prezident unikol tomuto osudu?" pýtal sa Bed-Ford Claude.

Podľa haitského veľvyslanca v USA za vraždou stojí profesionálne komando, ktoré vystupovalo ako agenti americkej Agentúry pre potláčanie narkotík (DEA). Z akých popudov alebo na čí pokyn ozbrojenci konali, zatiaľ nie je jasné.

Dočasný prezident Claude Joseph na tlačovej konferencii.
Zobraziť galériu (4)
Dočasný prezident Claude Joseph na tlačovej konferencii.  (Zdroj: SITA (AP Photo / Joseph Odelyn))

Zlá situácia v krajine

Moïse čelil počas svojej vlády rade protivládnych protestov kvôli zhoršujúcej sa ekonomickej situácii aj nepotrestanej sprenevere štátnych peňazí za bývalého vedenia krajiny. Jeho zavraždenie ohromilo krajinu potýkajúcu sa s najväčšou chudobou, násilím a politickou nestabilitou na západnej pologuli. Inflácia a násilie gangov vzrástli, jedlo a palivo sa stáli vzácnejšími; 60 percent Haiťanov zarába menej než dva doláre denne. Haiti sa stále úplne nespamätalo z ničivého zemetrasenia z roku 2010 a hurikánu Matthew v roku 2016, pripomenula agentúra AP.

Viac o téme: KomandoPrezidentVraždaHaitiJovenel Moïse
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu