Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prezidentka Čaputová zaslala sústrastný telegram v súvislosti so zemetrasením na Haiti

Prezidentka SR Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (3)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok (16. 8.) zaslala sústrastný telegram predsedovi vlády Haitskej republiky Arielovi Henrymu v súvislosti s následkami zemetrasenia na Haiti. Informoval o tom Lukáš Laczko z odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

"Prezidentka s hlbokým zármutkom prijala správu o veľkých obetiach na životoch a stovkách zranených, ako aj o masívnych materiálnych škodách, ktoré si zemetrasenie na Haiti vyžiadalo. Prezidentka vyjadruje rodinám a blízkym obetí úprimnú sústrasť a verí v skorú nápravu škôd spôsobených týmto zemetrasením," uviedol Laczko.

Počet obetí zemetrasenia stúpol na 1419, zranených je 6000

Počet obetí na životoch po silnom zemetrasení, ktoré zasiahlo Haiti cez víkend, stúpol na 1419 a počet zranených ľudí sa zvýšil na 6000, informoval v pondelok úrad civilnej ochrany tejto karibskej krajiny. Citovala ho tlačová agentúra AP.

Prezidentka Čaputová zaslala sústrastný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Llano)

Zemetrasenie zničilo tisíce domov, úradov, kostolov a ďalších budov a stavieb. Spúšť môže čoskoro ešte zhoršiť prichádzajúca tropická cyklóna Grace, ktorá má podľa predpovedí zasiahnuť Haiti v pondelok neskoro večer miestneho času - ostrovnú krajinu postihne silný vietor, hustý lejak, zosuvy pôdy a bleskové záplavy. Dažďové zrážky dosiahnu v niektorých oblastiach hodnotu 38 centimetrov.

Prezidentka Čaputová zaslala sústrastný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Llano)

"Teraz pracujeme na tom, aby sme zaistili, že zdroje, ktoré máme, sa dostanú na najťažšie postihnuté miesta," povedal šéf úradu civilnej ochrany Jerry Chandler. Myslel tým haitské provincie Cayes, Jérémie a Nippe, ktoré sa nachádzajú v juhozápadnej časti krajiny.

Viac o téme: PrezidentkaZemetrasenie HaitiZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu