Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MIMORIADNE Havária vojenského lietadla na Filipínach: Počet mŕtvych sa zvýšil na 45

 Na juhu Filipín sa zrútilo vojenské lietadlo Zobraziť galériu (3)
Na juhu Filipín sa zrútilo vojenské lietadlo (Zdroj: Twitter/The Philippine Star)

MANILA - Na najmenej 45 sa zvýšil počet mŕtvych, ktorých si vyžiadala nedeľňajšia havária transportného vojenského lietadla na Filipínach.

Na juhu Filipín sa dnes zrútilo vojenské lietadlo s najmenej 92 ľuďmi vrátane troch pilotov a šesť členov posádky. Uviedla to agentúra AFP s odvolávaním sa na veliteľov filipínských ozbrojených síl. Aktualizovaná bilancia nešťastia zahŕňa 42 vojakov a troch civilistov. Lietadlo havarovalo na ostrove Jolo v provincii Sulu približne na poludnie miestneho času.

Lietadlo počas pristávania minulo dráhu a po páde začalo horieť. Z horiacich trosiek stroja sa doteraz podarilo zachrániť 50 osôb. Pôvodná bilancia hovorila o 17 mŕtvych a 40 zranených. Na palube transportného lietadla typu C-130 Hercules bolo 92 ľudí vrátane troch pilotov a piatich členov posádky.

"Modlíme sa, aby sme dokázali zachrániť viac životov," citoval Sobejanu miestny server Philstar. Havária predstavuje najhoršie letecké nešťastie na Filipínach za uplynulých takmer 30 rokov, dodáva tlačová agentúra Reuters.

Minulý mesiac šesť príslušníkov filipínského letectva zahynulo pri nehode vrtuľníku S-70i Black Hawk počas nočného cvičenia na sever od metropoly Manily. Helikoptéra havarovala neďaleko bývalej Clarkovej leteckej základne.

Transportné lietadlo C-130
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bullit Marquez, File)

Tú predtým využívala americká armáda, v súčasnosti funguje ako priemyslový a turistický komplex. Vrtuľník americkej výroby bol filipínskej armáde doručený spoločne s ďalšími šestimi strojmi minulý rok v novembri.

Záchranu 50 ľudí potvrdil aj minister Lorenzana s tým, že záchranná operácia pokračuje. Štvormotorové turbovrtuľové transportné lietadlo Lockheed C-130 Hercules americkej výroby prepravovalo vojakov z ostrova Mindanao.

Vojaci mali bojovať proti terorizmu

Príčina nehody nie je bezprostredne známa. Mnohí z vojakov na palube havarovaného lietadla nedávno absolvovali základný vojenský výcvik a boli nasadení do nepokojného južného regiónu krajiny v súvislosti s bojom proti terorizmu.

Región na juhu Filipín je domovom mnohých moslimov v prevažne rímskokatolíckej krajine a má históriu separatistických nepokojov. Väčšina teroristických útokov v Sulu sa pripisuje skupine Abú Sajjáf, známej únosmi a vraždami.

Viac o téme: HaváriaLietadloVojenskéFilipíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu