Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Spod nánosov bahna v Japonsku vytiahli už deväť obetí: Nezvestných je 22 ľudí

Spod nánosov bahna vytiahli už deväť obetí
Spod nánosov bahna vytiahli už deväť obetí (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

TOKIO - Počet obetí ničivého zosuvu pôdy v japonskom prímorskom letovisku Atami sa vo štvrtok zvýšil na deväť. Stále je nezvestných 22 ľudí, po ktorých pátra približne 1700 policajtov, hasičov, vojakov a príslušníkov pobrežnej stráže, informovala agentúra AFP.

"Dnes boli potvrdení ďalší dvaja mŕtvi, čím sa celkový počet obetí zvýšil na deväť," povedal pre AFP hovorca magistrátu v Atami, ktoré je známym turistickým strediskom, obľúbeným pre svoje horúce termálne pramene a kúpele. Rozsiahly zosuv pôdy vyvolaný niekoľkodňovým prudkým dažďom zničil 3. júla v niekoľkých ničivých vlnách desiatky domov a budov. Z bahnom zavalených objektov zachránili už najmenej 23 osôb. Viac než 550 ľudí bolo nútených nájsť dočasné útočisko v miestnych hoteloch, sumarizuje DPA.

Pátracie a záchranné práce komplikuje pokračujúci dážď, v dôsledku ktorého ich museli opakovane prerušiť. Záchranári lopatami opatrne odstraňujú nánosy bahna zo zavalených budov a hľadajú v nich zvyšných nezvestných. Postihnutá plocha má rozlohu približne 120.000 štvorcových metrov.

Na väčšine územia Japonska panuje v súčasnosti obdobie dažďov, počas ktorého dochádza každoročne aj k povodniam a zosuvom pôdy – a v dôsledku globálneho otepľovania sa tieto prírodné javy stávajú čoraz častejšími.

Viac o téme: ObeteZosuv pôdyBahnoNezvestníJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu