Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Poplach na vojenskej základni v Litve: Museli prerušiť tlačovú konferenciu

Španielsky premiér Pedro Sánchez a litovský prezident Gitanas Nauséda Zobraziť galériu (2)
Španielsky premiér Pedro Sánchez a litovský prezident Gitanas Nauséda (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

VILNIUS - Španielsky premiér Pedro Sánchez a litovský prezident Gitanas Nauséda museli vo štvrtok prerušiť tlačovú konferenciu na leteckej základni NATO v Litve vzhľadom na poplach, pre ktorý museli tamojšie stíhačky vzlietnuť, aby zastavili ruské vojenské lietadlá. Informovala o tom agentúra AFP.

"Našu tlačovú konferenciu prerušil skutočný prípad," uviedol Nauséda. Dvom španielskym stíhačkám nariadili zastaviť dve ruské bojové lietadlá Suchoj Su-24, ktoré leteli nad medzinárodnými vodami Baltského mora. Ruské vojenské stroje vzlietli z Kaliningradskej oblasti a počas letu mali vypnutý transponder. Ruskí piloti tak neudržiavali rádiový kontakt s regionálnym riadiacim strediskom a nepredložili letový plán, uviedol hovorca litovskej armády Andrius Dilda. Podľa AFP dochádza v oblasti Baltského mora k takýmto incidentom niekoľkokrát do týždňa. "Toto odôvodňuje prítomnosť španielskych síl v Litve," uviedol Sánchez na pokračovaní konferencie.

K incidentu došlo na leteckej základni Šiauliai, ktorá hostí lietadlá vojenskej polície viacerých členských štátov NATO. Severoatlantická aliancia chráni baltský vzdušný priestor, odkedy sa pobaltské krajiny Litva, Lotyššsko a Estónsko stali v roku 2004 jej súčasťou. Ani jedna z týchto krajín totiž nemá dostatok vzdušných síl na to, aby chránila svoj vzdušný priestor, uvádza AFP.

Viac o téme: PoplachLietadláTlačová konferenciaVojenská základňaPrerušenieLitva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu