Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Experti skúmali výrobu vakcín Sputnik V: Hlásia problémy v ruskej továrni!

Ruská vakcína Sputnik V
Ruská vakcína Sputnik V (Zdroj: SITA/Zsolt Szigetvary/MTI via AP)

MOSKVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu uviedla, že pri skúmaní výroby ruských vakcín Sputnik V sa zistili problémy v jednej prevádzke, kde sa očkovacou látkou plnia liekovky. Informovala o tom agentúra Reuters.

KORONAVÍRUS Matovič po blamáži so Sputnikom opäť zasahuje: Kontakt na Argentínu som poskytol ja!

Obavy sa týkajú závodu spoločnosti Farmstandart-UfaVITA v Baškirsku, jedného zo štyroch, ktorý preskúmali členovia expertnej skupiny WHO. Reuters poznamenal, že tím WHO zverejnil pripomienky len k výrobnému procesu. Farmaceutická spoločnosť Farmstandart-UfaVITA  (Pharmstandard-UfaVITA JSC) vo svojom vyhlásení k stanovisku WHO ubezpečila, že pripomienky expertov sa netýkajú bezpečnosti alebo účinnosti samotnej vakcíny Sputnik V, ale súvisia najmä s ochranou životného prostredia a monitorovaním emisií.

VIDEO Slovensko predá alebo daruje 160-tisíc vakcín Sputnika V, u nás sa ruskou vakcínou zaočkovalo zatiaľ 14-tisíc ľudí

Slovensko predá alebo daruje 160-tisíc vakcín Sputnika V, u nás sa ruskou vakcínou zaočkovalo zatiaľ 14-tisíc ľudí (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Experti WHO zistili podľa správy problémy s integritou údajov a výsledkami testov získaných pri kontrolách kvality dávok vakcíny. Správa tiež "poukázala na obavy z implementácie primeraných opatrení na zníženie rizika krížovej kontaminácie", ako aj na obavy o sterilitu, vrátane odevov osôb obsluhujúcich výrobné linky. Zistila tiež problémy so sledovaním a identifikáciou šarží vakcín vyrobených v danej prevádzke.

Ruské ministerstvo priemyslu a obchodu podľa agentúry RIA Novosti uviedlo, že výsledky kontroly WHO nespochybňujú kvalitu vakcíny. Každá šarža vakcíny zo všetkých prevádzok je podrobená trojitej kontrole: priamo vo výrobe, v Gamalejovom výskumnom centre a v ruskom úrade pre dohľad v zdravotníctve (Roszdravnadzor). Podľa ministerstva to umožňuje zaručiť dôveru v kvalitu produktu. Podľa RIA Novosti sa vakcína Sputnik V teraz vyrába v siedmich farmaceutických továrňach, pričom experti WHO navštívili štyri z nich. Pripomienky mali len k jednej z navštívených. Samotná spoločnosť Farmstandart-UfaVITA deklarovala, že zistené nedostatky už začala odstraňovať a po ich odstránení bude môcť delegácia WHO problematickú prevádzku znova navštíviť.

Viac o téme: VakcínaRuskoWHOKoronavírusSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu