Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rokovania KĽDR s USA dostali na frak: Tvrdé slová Kimovej sestry o Spojených štátoch!

Severokórejský líder Kim Čong-un a jeho sestra Kim Jo-Čong.
Severokórejský líder Kim Čong-un a jeho sestra Kim Jo-Čong. (Zdroj: TASR/Pyongyang Press Corps Pool via AP, File)

PCHJONGJANG - Sestra severokórejského vodcu dnes zavrhla vyhliadky na skoré obnovenie diplomatických rokovaní so Spojenými štátmi. USA majú očakávania, ktoré im môžu priniesť veľká sklamanie, uviedla Kim Jo-Čong podľa agentúr AP a Reuters. S vyhlásením prišla po tom, čo poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan označil nedávne vyjadrenia lídra KĽDR za zaujímavé signály.

VIDEO Kim Čong-un prehovoril o situácii v krajine: Problémom je nedostatok potravín

Kim Čong-un minulý týždeň na straníckom stretnutí oznámil, že by sa krajina mala pripraviť na oboje: na dialóg, ale hlavne na konfrontácii so Spojenými štátmi. Podľa severokórejských médií pri tom vychádzal z podrobnej analýzy politiky administratívy amerického prezidenta Joea Bidena voči Pchjongjangu.

VIDEO Kim Čong-un na minulotýždňovom zasadnutí strany pripustil nedostatok potravín v krajine

Zverejnené vyjadrenia severokórejského vodcu neobsahovali tvrdú rétoriku proti Washingtonu alebo Soulu, čo vyvolalo protichodné analýzy medzi odborníkmi, píše agentúra AP. Podľa jedných to malo znamenať, že sa Kim chystá vyvinúť väčší tlak na Spojené štáty, aby zmiernili svoju politiku voči KĽDR, zatiaľ čo druhí sa domnievali, že naznačuje možné obnovenie hovorov.

"Jeho komentáre z tohto týždňa považujeme za zaujímavý signál. Počkáme, aby sme videli, či bude nasledovať nejaká viac priama komunikácia smerom k nám," povedal následne Sullivan v rozhovore pre televíziou ABC News.

Vplyvná Kimovho sestra, ktorá má zároveň významný post vo vládnucej strane, dnes však vyhlásila, že očakávania by pre Američanov mohli znamenať veľká sklamanie. "Vyzerá to, že Spojené štáty môžu interpretovať situáciu spôsobom, keď pre seba hľadajú útechu," uviedla podľa severokórejskej štátnej agentúry KCNA.

Viac o téme: Rokovanie USAKim Čong-unKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu