Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

USA a Francúzsko varovali Irán! Čas na návrat k jadrovej dohode sa kráti

(Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

PARÍŽ - Spojené štáty a Francúzsko v piatok varovali Irán, že čas na návrat k jadrovej dohode uzavretej svetovými veľmocami s Teheránom v roku 2015 sa kráti. Informovala o tom agentúra AFP.

V rámci prvej návštevy člena administratívy amerického prezidenta Joea Bidena na vysokej úrovni v Paríži uvítali minister zahraničných vecí USA Antony Blinken a jeho francúzski hostitelia nového ducha spolupráce po štyroch rokoch turbulencií pod vedením Donalda Trumpa.

Obe strany sa však zhodli, že jeden kľúčový Bidenov prísľub – návrat k dohode o iránskom jadrovom programe – je ohrozený, ak Teherán neurobí ústupky počas rozhovorov, ktoré už mesiace prebiehajú vo Viedni. Blinken varoval, že medzi USA a Iránom panujú naďalej "vážne rozpory". Podľa neho nastane bod, keď sa bude veľmi ťažké vrátiť k štandardom stanovených jadrovou dohodou.

Takisto varoval, že ak Irán "bude naďalej otáčať čoraz sofistikovanejšie centrifúgy“ a zintenzívni obohacovanie uránu, priblíži sa tak k "prelomovému" okamihu, keď bude nebezpečne blízko schopnosti vyvinúť jadrovú bombu. Dodal však, že Biden stále návrat k dohode podporuje. "Očakávame, že iránske orgány prijmú konečné rozhodnutia, nepochybne ťažké, ktoré umožnia ukončenie rokovaní," uviedol francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian na spoločnej tlačovej konferencii s Blinkenom.

Diplomati sa vo Viedni aktuálne usilujú zachrániť jadrovú dohodu, ktorú s Iránom v roku 2015 uzavrelo šesť krajín. Teherán sa vtedy zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie sankcií. Irán však v súčasnosti urán obohacuje na ďaleko vyššiu úroveň, ako mu táto dohoda povoľuje. Svoje záväzky prestal postupne plniť po tom, ako USA za vlády bývalého prezidenta Donalda Trumpa v roku 2018 odstúpili od jadrovej dohody a obnovili voči Iránu sankcie.

Viac o téme: USAFrancúzskoIránJadrová dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu