Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kim Čong-un sa s nimi nemazná: Stranícke špičky dostali padáka! Záhadný závažný incident

Kim Čong-un Zobraziť galériu (3)
Kim Čong-un (Zdroj: SITA (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP))

PCHJONGJANG - Vodca KĽDR Kim Čong-un odvolal časť straníckych špičiek kvôli pochybeniam pri epidémii covidu-19. To malo spôsobilo závažný incident, ktorý ohrozil bezpečnosť krajiny, uviedol podľa tamojších médií Kim vo vystúpení pred straníckym vedením. Severná Kórea oficiálne nezaznamenala žiaden prípad koronavírusu na svojom území, krajina ale zaviedla prísne pandemické opatrenia, informovala dnes agentúra Reuters.

V Severnej Kórei sa boja o svojho vodcu: VIDEO Kim Čong-un výrazne schudol! Čo je za tým?

Z funkcie bolo odvolaných niekoľko členov politbyra vládnucej Kórejskej strany práce a ďalší stranícki predstavitelia. Podľa vodcu KĽDR funkcionári zanedbávali svoje povinnosti, a to aj v oblasti zavádzania pandemických opatrení. To potom malo viesť k spomínanému "závažnému incidentu". Bližšie informácie o udalosti ale severokórejske štátne médiá nezverejnili.

Kim Čong-un sa s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Podľa juhokórejských analytikov Kimovo rozhodnutie ukazuje, že sa v KĽDR stalo v súvislosti s epidémiou koronavírusu niečo vážne, uviedla agentúra AP. "Mohlo by ísť o nakazenie veľkého počtu ľudí alebo o situáciu, keď bolo veľa ľudí vystavených priamemu nebezpečenstvu nákazy," uviedol analytik Hong Min. Podľa neho je však vylúčené, že by KĽDR priznala prítomnosť koronavírusu na svojom území.

Kim Čong-un sa s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Severná Kórea zatiaľ nepotvrdila žiadny prípad koronavírusu. Skutočná epidemiologická situácia v krajine je tak predmetom dohadov. Krajina ale zaviedla striktné opatrenia, takmer kompletne zavrela svoje hranice so susednými krajinami a obmedzila národné cestovanie. To malo negatívny dopad na severokórejskú ekonomiku. Pre krajinu, ktorá čelí problémom v zásobovaní jedlom a liekmi, môže covid-19 predstavovať veľké zdravotnícke nebezpečenstvo.

Viac o téme: PandémiaKim Čong-unSeverná KóreaKĽDRKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu