Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Strach z ďalšej nákazy: Úrady varujú pred vzácnou smrteľnou infekciou!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HANNOVER - V nemeckom Severnom Porýní-Vestfálsku sa našla u netopiera vzácna netopieria besnota. Veterinárny úrad teraz upozorňuje na kontakt so zvieratami. V prípade uhryznutia by mali postihnuté osoby čo najskôr navštíviť lekára.

Na Slovensku potvrdili prípad indickej mutácie nového koronavírusu​

Na Slovensku potvrdili prípad indickej mutácie nového koronavírusu​ (Zdroj: Topky, ÚVZ SR)

Zatiaľ čo počet nových infekcií koronavírusom v Nemecku stále klesá, vedci zistili vzácnu netopieriu besnotu u zvieraťa v Severnom Porýní-Vestfálsku. Úrady varujú pred kontaktom s potenciálne agresívnymi zvieratami. Pre ľudí existuje smrteľné nebezpečenstvo.

Lekári upozorňujú: Najbežnejšie príznaky nákazy KORONAVÍRUSOM sa zmenili na tieto

Netopier bol oslabený a bol privezený do záchranného strediska, ako v utorok oznámil veterinárny úrad v okrese Minden-Lübbecke. Pretože sa zviera správalo agresívne, bolo uspané a poslané na vyšetrenie do Hannoveru. Odborníci tam preukázali veľmi vzácny patogén besnoty.

Strach z ďalšej nákazy:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Úrad varuje občanov pred agresívnymi netopiermi

Netopierov by sa nemalo dotýkať bez pevných kožených rukavíc, varoval okres. Infekcie besnotou sú pre človeka nebezpečné, je potrebné zabrániť poraneniu uhryznutím. Každý, kto nájde mŕtveho netopiera, by mal okamžite kontaktovať veterinárny úrad.

Dlhodobým COVIDom trpia aj deti, varujú vedci: Desivé zistenie o indickej mutácii!

Strach z ďalšej nákazy:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pre ľudí smrteľná

Besnota je vírusové ochorenie, ktoré sa môže prenášať zo zvierat na človeka. Besnota bola naposledy nájdená u netopiera v Severnom Porýní-Vestfálsku na jeseň 2020 - v okrese Lippe. Minulý rok boli celoštátne zaregistrované štyri prípady a deväť v roku 2019.

Aj keď je pravdepodobnosť infekcie človeka besnotou netopierom nižšia ako výhra v lotérii, uhryznutie infikovaného zvieraťa môže byť smrteľné. Ranu po uhryznutí je potrebné ihneď dôkladne umyť mydlom a vodou. Postihnutí majú potom okamžite navštíviť lekára, aby bolo možné vykonať očkovanie. V najhoršom prípade bez liečby hrozí smrť.

Viac o téme: NetopiereNákazaBesnotaNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu