Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lekári upozorňujú: Najbežnejšie príznaky nákazy KORONAVÍRUSOM sa zmenili na tieto

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Výskum dokázal, že hlavné príznaky ochorenia COVID-19 sa zmenili. Už viac ako rok si ľudia dávajú pozor na kašeľ, stratu čuchu a chuti či vysokú teplotu. Zdá sa však, že tieto symptómy sú čoraz častejšie nahrádzané inými. To by mohlo spôsobiť, že nediagnostikovaní ľudia budú vírus šíriť ďalej.

Príznaky nákazy koronavírusom sa menia, odkazuje nový výskum. Ak máte menej ako 40 rokov, podľa najnovších údajov by ste si skôr ako na kašeľ či vysoké teploty mali dávať pozor na bolesť hlavy, hrdla a nádchu. Pokiaľ máte viac ako 40 rokov, kľúčovými príznakmi sú bolesť hlavy, nádcha a časté kýchanie. Problematický v tomto smere je najmä variant Delta ktorý bol prvýkrát identifikovaný v Indii. Podľa popredného profesora sa zdá, že "funguje trochu inak". Môže to však byť spôsobené tým, že symptómy sa líšia podľa vekových skupín. 

Vedci zrejme vyvrátili jednu z najznámejších teórií o KORONAVÍRUSE: Toto vás pred covidom neochráni!

Štúdia pre epidemiologický výskum COVID-19 (ZOE Covid Symptom Study) sleduje vývoj ochorenia od marca 2020 prostredníctvom aplikácie. "Monitorujeme najdôležitejšie príznaky a nie sú rovnaké ako v minulosti. Číslo jedna je bolesť hlavy, po ktorej nasleduje bolesť v hrdle, nádcha a horúčka," povedal vedúci autor štúdie Tim Spector denníku The Telegraph. Až na piatom mieste skončil podľa nahlásení od pacientov kašeľ a zriedkavejšie a objavuje aj strata čuchu. Ďalší popredný prieskum infekcií vo Veľkej Británii zase medzi najčastejšie príznaky zaradil zimnicu, nechutenstvo, bolesti hlavy a svalov. Podľa štúdie REACT pod vedením londýnskej Imperial College boli tieto štyri príznaky najvážnejšie spojené s infekciou. 

Lekári upozorňujú: Najbežnejšie príznaky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Spector sa obáva, že mnoho mladých ľudí môže koronavírus šíriť nevedome ďalej. Odborníci preto radia, aby ste sa nechali otestovať v prípade, ak trpíte aspoň jedným z troch hlavných príznakov, ktorými sú kašeľ, teplota a stratu chuti alebo čuchu. Lekári, vrátane Spectora, však už dlho žiadajú rozšírenie oficiálneho zoznamu symptómov, čo by im pomohlo pri zachytávaní infikovaných ľudí. "COVID-19 sa správa inak, v mladšej populácii sa prejavuje skôr ako prechladnutie. Ľudia si neuvedomujú, že môžu byť infikovaní, pretože si môžu myslieť, že sú len prechladnutí a stále chodia na večierky, čím vírus môžu šíriť ďalej," vysvetlil Spector. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Variant Delta sa šíri jednoduchšie než iné mutácie a do istej miery sa dokáže vyhnúť imunite získanej očkovaním. Keďže milióny osôb mladších ako tridsať rokov stále nie sú zaočkované a protipandemické opatrenia sa zmiernili, Delta má ideálne podmienky na šírenie. Prípady tohto variantu sa najčastejšie objavujú u dvadsiatnikov. Vzhľadom na pomalý proces očkovania je podľa neho pochopiteľné, že variant útočí najmä na mladých. Tí by práve v týchto dňoch mali byť opatrnejší než kedykoľvek predtým.

Viac o téme: PríznakKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu