Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dlhodobým COVIDom trpia aj deti, varujú vedci: Desivé zistenie o indickej mutácii!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Dlhodobé následky po prekonaní covidu-19 majú podľa vedcov z iniciatívy Sneh nízke desiatky percent infikovaných vrátane ľudí, ktorí nemali príznaky, prípadne sa u nich prejavovali len mierne symptómy. Takzvaný chronický covid sa podľa odborníkov nevyhýba ani deťom. Je preto potrebné sa zamerať na možnosti diagnostiky a liečby týchto ľudí, napísali v tlačovej správe.

„Ak pociťujete pretrvávajúce ťažkosti po prekonaní covidu-19, konzultujte ich s ošetrujúcim lekárom, ktorý určí vhodnosť ďalších vyšetrení a prípadnú liečbu v špecializovanej ambulancii,“ uviedol internista a bývalý riaditeľ Karlovarskej krajskej nemocnice Petr Svoboda.

Epidemiológ predpovedá štyri scenáre vývoja KORONAVÍRUSU: Takto to môže dopadnúť na jeseň!

Medzi najčastejšie dlhodobé problémy patria napríklad vyčerpanie, poruchy sústredenia, bolesť hlavy, strata čuchu či chuti, dýchacie ťažkosti, kašeľ, depresie, úzkosti či bolesť svalov. Viaceré symptómy ale podľa odborníkov odznejú.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Následky po prekonaní covidu postihujú aj deti

Len vo Veľkej Británii je podľa nich viac než 370.000 ľudí, ktorí sa s následkami stretávajú ešte rok po nákaze, vrátane tisícok detí. Vedci upozorňujú, že následky ochorenia u nich môžu mať aj podobu neurologických alebo imunologických zmien.

„Pri rozhodovaní o očkovaní detí a mladých ľudí by sa mala brať do úvahy nielen ochrana pred akútnymi rizikami po prekonaní covidu-19, ale aj ďalšie faktory, ako je napríklad ochrana pred dlhodobým covidom,“ dodal Svoboda.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Indický variant vírusu sa šíri medzi deťmi a mladými

Za najväčšie riziko v súčasnosti vedci považujú rozšírenie takzvaného indického variantu koronavírusu (delta), ktorý sa šíri výrazne rýchlejšie než pôvodný koronavírus a aj jeho britský kmeň. Indická mutácia je tiež spojená s vyšším rizikom hospitalizácie a jedna dávka vakcíny proti nej neposkytuje dostatočnú ochranu.

Na britských ostrovoch, kde spôsobila opätovný nárast počtu nových prípadov, sa infekcia v súčasnosti šíri práve medzi deťmi v školskom veku a medzi mladšími neočkovanými ročníkmi.

Dlhodobým COVIDom trpia aj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

„Iniciatíva Sneh považuje za mimoriadne dôležité predísť vlne spojenej s variantom delta ako kvôli prípadnej vlne hospitalizácií, tak aj kvôli dlhodobým následkom v podobe chronického covidu, tentoraz predovšetkým u mladej populácie,“ uviedli jej zástupcovia ďalej v tlačovej správe.

Česká iniciatíva je súčasťou celosvetovej vedeckej aktivity John Snow Memorandum, ktorá žiada riadenie boja s pandémiou založené na vedeckých dôkazoch. Je pomenovaná po zakladateľovi odboru epidemiológie, britskom lekári Johnovi Snowovi, ktorý žil v 19. storočí. Českých a slovenských signatárov memoranda sú desiatky.

Viac o téme: NákazaPríznakyKoronavírusDlhodobýCovid19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu