Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Zeman v Rakúsku: Hovoril o vzťahoch s Ruskom a stavbe kanála Dunaj-Odra-Labe

Český prezident Miloš Zeman na návšteve Viedne Zobraziť galériu (3)
Český prezident Miloš Zeman na návšteve Viedne (Zdroj: SITA/AP Photo/Lisa Leutner)

VIEDEŇ - Český prezident Miloš Zeman sa vo štvrtok na návšteve Viedne stretol s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom. V diskusii sa venovali vzájomným vzťahom, zahraničnej politike, ekonomickej spolupráci a Zeman hovoril opäť o stavbe vodného kanála Dunaj-Odra-Labe, ktorého projekt podľa neho nedávno jednomyseľne schválila česká vláda. Informácie priniesol portál Novinky.cz.

Vláda vlani na jeseň schválila prípravy prvej časti vodného koridoru Dunaj-Odra-Labe na rieke Odra medzi Ostravou a poľskými hranicami, čo podľa Noviniek nechápu ekológovia, ale ani Ostrava. Jej zastupitelia označili zámer za "zverstvo, fantazmagóriu a vtákovinu". So stavbou kanála podľa českého prezidenta súhlasí aj poľský prezident, napriek tomu Zeman chápe pochybnosti na rakúskej strane a chcel by preto o nich diskutovať.

Zeman v Rakúsku: Hovoril
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lisa Leutner)

Zeman Rakúšanom pripomenul, že úvahy o stavbe kanála majú dlhú históriu a siahajú do čias kráľa Karola IV. Dodal, že koridor by podľa neho nemal slúžiť iba vodnej doprave, ale tiež "na zavlažovanie južnej Moravy ako najväčšej poľnohospodárskej oblasti ČR" vodou z Dunaja. Van der Bellen ocenil obnovenie osobných kontaktov po epidémii koronavírusu aj ekonomické prepojenie oboch krajín. Poznamenal však, že napríklad dopravnému spojeniu medzi Českom a Rakúskom chýba vysokorýchlostná železnica aj diaľničné prepojenie, ktorého dostavba viazne roky na českej strane.

Zeman v Rakúsku: Hovoril
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lisa Leutner)

Rakúsky prezident spomenul aj rozdielne názory oboch krajín na jadrovú energetiku a ocenil otvorenosť českej strany v tejto otázke. Rakúsky líder takisto podporil Českú republiku v diplomatickom spore s Ruskom, čo Zeman označil za "vyvážený postoj k Ruskej federácii a nechuť obnovovať studenovojnovú atmosféru". Zeman sa zmienil, že by bol rád, keby vo Viedni vznikol Český dom, a pripomenul, že sa konečne "pohli ľady" a rozbehla sa stavba diaľničného prepojenia medzi Linzom a Českými Budějovicami. Dvojdňovú prezidentskú návštevu Zemana zakončil slávnostný obed, dodali Novinky.cz.

Viac o téme: ČeskoKanálRuskoRakúskoMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu