Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vyšetrovanie ekologickej havárie pri rieke Bečva sa pohlo: Obvinili jedného človeka a firmu

Vsetínská Bečva
Vsetínská Bečva (Zdroj: Facebook/Radek Páník)

ZLÍN- Česká polícia obvinila jedného človeka a jednu firmu v súvislosti s únikom toxických látok do rieky Bečva. Ekologickú haváriu vlani v septembri spôsobil na Bečve podľa Českej inšpekcie životného prostredia (ČIŽP) kyanid, pričom uhynulo vyše 40 ton rýb.

"Policajný vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci ekologickej havárie na rieke Bečva. Na základe zhromaždených dôkazov bolo v piatok oznámené obvinenie jednej fyzickej a jednej právnickej osobe z Rožnovska," uviedla v pondelok polícia, z ktorej vyhlásenia citoval internetový spravodajský portál Novinky.cz.

Polícia doplnila, že jednu osobu a jednu firmu podozrieva z trestného činu poškodenia a ohrozenia životného prostredia, ako aj z neoprávneného nakladania s chránenými voľne žijúcimi živočíchmi a voľne rastúcimi rastlinami. Fyzickej osobe hrozí päťročný trest odňatia slobody, právnickej osobe zákaz činnosti a peňažný trest.

Znalecký posudok, ktorý si polícia nechala vypracovať, podozrieva spoločnosť Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm. Jej vedenie však závery posudku odmieta. K havárii na rieke Bečva došlo minulý rok 20. septembra. V úseku medzi Valašským Meziříčím a Přerovom uhynulo viac ako 40 ton rýb. Podľa odborníkov kyanid poškodil takmer celý vodný biotop na približne 40 kilometroch toku.

Médiá v máji informovali, že podľa znalcov vytiekol kyanid z kanála areálu bývalého podniku Tesla Rožnov. Polícia sa firmou Energoaqua zaoberala už v decembri pri náleze ďalších uhynutých rýb. Súčasne sa objavila informácia, že vedúci prevádzky čistiarne tejto firmy spáchal samovraždu, píšu Novinky.cz.

Na posudku pracoval súdny znalec v odbore ochrany prírody a vodného hospodárstva Jiří Klicpera od jesene minulého roka. Pôvodne ho mal policajtom odovzdať v decembri, potom si lehotu predĺžil najskôr do februára a následne na dlhšie obdobie.

Viac o téme: ObvineniaPolícia KyanidZlínToxické látkyBečva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu