Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Úhyn rýb zrejme spôsobilo vypustenie chemického odpadu do Odry, tvrdí Morawiecki

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Patrick Pleul/dpa)

VARŠAVA - Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok uviedol, že masový úhyn rýb v rieke Odra bol pravdepodobne spôsobený vypustením chemického odpadu. Informuje o tom agentúra DPA.

Vedci niekoľko dní pokúšali zistiť príčinu úhynu po tom, ako hasiči vylovili z Odry tečúcej pozdĺž nemecko-poľskej hranice desať ton uhynutých rýb. "Je pravdepodobné, že obrovské množstvo chemického odpadu bolo vypustené do rieky pri plnom uvedomení si rizík a následkov tohto činu," povedal Morawiecki.       

Morawiecki odvolal dvoch vysokých úradníkov za údajnú pomalú reakciu na problém. Šéf vodohospodárskeho úradu a šéf úradu životného prostredia majú s okamžitou platnosťou opustiť svoje funkcie, oznámil v piatok Morawiecki na Twitteri. Vyhlásil, že aj keď sa situácia nedala predvídať, reakcia kompetentných mala prísť rýchlejšie. 

Úhyn rýb zrejme spôsobilo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Patrick Pleul/dpa)

Nemeckí predstavitelia sa taktiež sťažovali na pomalú reakciu poľskej strany. Axel Vogel, minister životného prostredia pre východonemeckú spolkovú krajinu Brandenbursko, sa už predtým sťažoval na nedostatok informácií z Poľska. Mŕtve ryby boli objavené už koncom júla, kedy boli odobrané aj vzorky vody. Nemecké federálne ministerstvo životného prostredia uviedlo, že si vymieňa informácie s Poľskom, no tiež kritizovalo reakciu krajiny. "Systém hlásenia určený pre takéto prípady nefungoval," povedal hovorca ministerstva narážajúc na včasné varovanie o úhyne rýb, ktorý malo prísť z Poľska.

Viac o téme: RybyúhynOdraChemický odpad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu