Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

EÚ uzavrie v sobotu svoj vzdušný priestor pre bieloruské aerolínie

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: TASR/Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP)

BRUSEL - Európska únia by mala od soboty uzavrieť svoj vzdušný priestor pre lietadlá bieloruských leteckých spoločností, uviedli v piatok pre agentúru DPA nemenované diplomatické zdroje oboznámené so situáciou.

Veľvyslanci pri EÚ iniciovali v tejto súvislosti v piatok potrebné administratíve úkony a ich dokončenie je považované za formalitu, priblížili ďalej zmienené zdroje. Na takomto postupe sa lídri EÚ dohodli už 24. mája po tom, ako bieloruské úrady prinútili lietadlo spoločnosti Ryanair, aby pristálo v Minsku, kde následne zadržali novinára Ramana Prataseviča a jeho priateľku Sofiu Sapegovú. Lídri zároveň vyzvali všetky aerolínie so sídlom v EÚ, aby nevyužívali bieloruský vzdušný priestor.

Medzinárodné združenie leteckých dopravcov (IATA) odsúdilo Bielorusko, vo vyhlásení však kritizovalo aj EÚ. "Politika by nikdy nemala zasahovať do bezpečnej letovej prevádzky a politici by nikdy nemali využívať bezpečnosť letectva ako zámienku na plnenie si svojich politických či diplomatických agend," povedal generálny riaditeľ IATA Willie Walsh.

Euroblok zároveň pripravuje balík ekonomických sankcií voči osobám, firmám a organizáciám, ktoré sú priamo zodpovedné za odklon komerčného letu z Atén do Vilniusu. Finalizácia tohto balíka však podľa zdrojov DPA ešte nejaký čas potrvá.

Viac o téme: UzatvorenieAerolínieVzdušný priestorBieloruské
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu