Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Novinárku obvinenú z krádeže vládnych dokumentov prepustia na kauciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

DHÁKA - Zadržanú bangladéšsku novinárku Rozinu Islamovú, známu svojimi článkami kritizujúcimi postup tamojšej vlády v boji proti koronavírusu, prepustia na kauciu. V nedeľu o tom rozhodol tamojší súd, informuje agentúra AFP.

Islamovú (42), ktorá pracuje pre najväčší bangladéšsky denník Prothom Alo, zatkla polícia v pondelok. Neskôr ju obvinili z ukradnutia dokumentov ministerstva zdravotníctva. Súd nariadil prepustenie Rozinovej pod podmienkou, že úradom odovzdá svoj cestovný pas a zaplatí kauciu vo výške zhruba 50 eur, uviedol pre médiá jej právnik. Očakáva sa, že novinárku prepustia z väzby neskôr v nedeľu, dodáva AFP.

Jej zadržanie spustilo vlnu celonárodných protestov, do ktorých sa zapojili tisícky novinárov, či politických a ľudskoprávnych aktivistov. Účastníci protestov tvrdia, že Rozinovú polícia zadržala pre jej kritické články, v ktorých písala o tom, že bangladéšska vláda nechala na letisku v metropole Dháka mesiace nerozbalené lekárske zariadenia, ktoré však boli urgentne potrebné v tamojších nemocniciach. Ďalšie z jej článkov zahŕňajú obvinenia z korupcie aj na rezorte zdravotníctva, dopĺňa agentúra AP.

Bangladéš od začiatku pandémie koronavírusu hlási takmer 800.000 prípadov nákazy a viac ako 12.300 úmrtí. Zdravotní odborníci však tvrdia, že skutočné počty prípadov sú pravdepodobne omnoho vyššie, dopĺňa AFP.

Viac o téme: PrepustenieRozina IslamováKaucie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu