Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Koncom mája bude zrejme v Maďarsku zaočkovaných už päť miliónov ľudí

Gergely Gulyás
Gergely Gulyás (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BUDAPEŠŤ - Zhruba posledný májový týždeň bude proti novému druhu koronavírusu zaočkovaných v Maďarsku už päť miliónov ľudí, preto na budúci týždeň vláda rozhodne o ďalšom zmierňovaní protiepidemických opatrení. Povedal to podľa spravodajského servera mfor.hu vo štvrtok v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

"Už je však isté, že od 28. mája bude možné organizovať svadby," dodal Gulyás s poznámkou, že koncom mája bude prakticky väčšina karanténnych opatrení už zrušená. Podľa jeho slov najneskôr do polovice júna bude možné zaočkovať všetkých zaregistrovaných. Ich počet už dosiahol päť miliónov, z nich zaočkovali dosiaľ 4,42 milióna.

Vo vekovej kategórii nad 18 rokov dostalo aspoň prvú dávku vakcíny doteraz 56 percent. Vo štvrtok sa začína očkovanie mladých vo veku od 16 do 18 rokov očkovacou látkou konzorcia Pfizer/BioNTech, pričom bude rozdelených 141.000 týchto vakcín medzi tých, ktorí sú už dávnejšie zaregistrovaní, dodal šéf úradu vlády, podľa ktorého sa očkovanie spomalilo, pretože mnohí registrovaní si vyberajú medzi vakcínami.

V uplynulých 24 hodinách potvrdili v Maďarsku nákazu novým druhom koronavírusu 1416 ľuďom, kým pred dvoma dňami ich bolo iba 493. Rast sa začal v stredu, keď pribudlo 905 infikovaných. Počet úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 však pomaly ďalej klesá, za posledný deň zomrelo 82 pacientov. Od vypuknutia koronavírusovej pandémie stúpol počet nakazených na 795.200 a počet obetí covidu na 28.970. Aktuálne je infikovaných 165.769 osôb.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu