Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS V Maďarsku pribudlo ďalších 780 infikovaných a 51 úmrtí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AFP)

BUDAPEŠŤ - Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 780 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čím celkový počet infikovaných stúpol na 800.368. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo ďalších 51 pacientov; bilancia koronavírusovej pandémie tak dosiahla už 29.380 obetí. Vyplýva to z údajov operačného štábu zverejnených vo štvrtok na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Aktuálne je nakazených 115.029 osôb. V nemocničnom ošetrení s covidom je 1836 chorých, z nich 212 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Proti vírusu SARS-CoV-2 zaočkovali už 4.829.595 ľudí, obe dávky vakcíny dostalo 2.814.805 z nich.

Podmienka pre zrušenie zákazu vychádzania

Maďarská vláda v stredu pripravila návrh na zmiernenie či zrušenie viacerých karanténnych opatrení, ktoré však podmieňuje dosiahnutím hranice päť miliónov zaočkovaných proti novému typu koronavírusu. Oznámil to vo štvrtok v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

Podľa komerčnej televízie ATV Gulyás spresnil, že napríklad zákaz vychádzania už kabinet nechce korigovať, ale úplne zrušiť. Všetky zmeny budú zverejnené až v piatok premiérom Viktorom Orbánom po rannom rokovaní operačného štábu. Orbán 26. apríla vyhlásil, že po dosiahnutí štyroch miliónov zaočkovaných bude začiatok zákazu nočného vychádzania posunutý o hodinu a bude platiť od polnoci do 05.00 h.

Povolia sa návštevy chorých v nemocniciach

Od budúceho pondelka (24.5.) v Maďarsku čiastočne zrušia zákaz návštev pacientov v nemocniciach. Oznámila to vo štvrtok v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová. Podľa agentúry MTI ďalej povedala, že zákaz návštev bude platiť aj naďalej v prípade chorých, ktorých liečia s ochorením COVID-19. Ostatných pacientov môže denne navštíviť iba jedna osoba, ktorá sa musí preukázať potvrdením o očkovaní či prekonaní covidu.

Maďarsko sa nepripojí k tretej dohode EÚ o nákupe vakcín

Maďarsko je jedinou členskou krajinou Európskej únie (EÚ), ktorá sa rozhodla nepripojiť sa k tretej rámcovej dohode o nákupe vakcín medzi EÚ a konzorciom Pfizer/BioNTech. Uviedla to vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu EÚ.

Európska komisia (EK) vo štvrtok podpísala v poradí tretiu dohodu so spoločnosťami Pfizer a BioNTech o dodaní 1,8 miliardy dávok vakcíny do roku 2023. V dvoch predchádzajúcich dohodách sa konzorcium zaviazalo dodať po 600 miliónov dávok svojej očkovacej látky.

Šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás vo štvrtok v Budapešti potvrdil, že Maďarsko sa k spoločnému únijnému zaobstarávaniu očkovacej látky nemieni pridať, pretože sa domnieva, že krajina má dostatok vakcín - od západných i východných výrobcov. Gulyás dodal, že už v roku 2022 bude Maďarsko schopné vyrábať očkovacie látky v Debrecíne.

Viac o téme: úmrtiaMaďarskoBudapešťKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu