Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Infektológ dvíha varovný prst: Indická mutácia sa môže v Maďarsku objaviť čoskoro

János Szkávik
János Szkávik (Zdroj: TASR/MTI/Attila Kovacs)

BUDAPEŠŤ - Aj v Maďarsku sa čoskoro môže objaviť indická mutácia nového druhu koronavírusu, povedal v pondelok primár Ústavu hematológie a infektológie Juhopeštianskej nemocnice Centrum János Szlávik.

"Tento variant vírusu bude najviac ohrozovať tých, čo ešte neprekonali ochorenie COVID-19, prípadne sa ešte nedali proti nemu zaočkovať," zdôraznil Szlávik v rozhovore pre komerčnú televíziu RTL Klub.

Podľa jeho slov zatiaľ nie je dokázané, že by podanie rôznych druhov vakcín zaručilo lepšiu ochranu, avšak je už takmer potvrdené, že dlhší interval medzi podaním prvej a druhej dávky vakcíny môže spôsobiť tvorbu väčšieho množstva protilátok.

Za posledný deň potvrdili v Maďarsku nákazu novým druhom koronavírusu 426 ľuďom a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 38 pacientov. Doterajšia bilancia koronavírusovej pandémie v Maďarsku je 798.573 infikovaných vírusom SARS-CoV-2 a 29.213 obetí.

V dvoch mestách stúpa koncentrácia koronavírusu v odpadovej vode

Vo väčšine maďarských obcí a miest táto koncentrácia stagnuje, jej pokles zaznamenali v Debrecíne, Egri, Győri, Kaposvári, vo Veszpréme a v menšej miere aj v Budapešti. Tendencia rastu koncentrácie sa naopak ukázala v juhomaďarských mestách Szekszárd a Pécs.

Viac o téme: MutáciaIndickáBudapešťKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu