Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

K Zemi sa rútila neriadená čínska raketa: VIDEO Európa si vydýchla, trosky dopadli na TOTO miesto!

Štart čínskej rakety Long March 5B s prvým modulom vesmírnej stanice. Zobraziť galériu (3)
Štart čínskej rakety Long March 5B s prvým modulom vesmírnej stanice. (Zdroj: TASR/CCTV via AP Video)

PEKING/RÍM - Trosky nekontrolovane zostupujúcej čínskej rakety Long March 5B dopadli dnes o 4.24 h. SELČ do Indického oceánu západne od súostrovia Maledivy. Väčšina stroja zhorela pri vstupe do atmosféry. Zatiaľ nie sú správy o tom, že by trosky dopadli do obývaných oblastí. Jednou z možností bolo aj to, že zasiahnu juh Európy. Vydýchnuť si tak môže napríklad aj Taliansko, kde úrady vyzvali obyvateľov, aby od polnoci nevychádzali z domovov.

NASA simulovala katastrofu: Neďaleko Slovenska sa zrútil obrovský asteroid! Zničujúce následky

Zvyšok čínskej rakety patril k najväčšiemu vesmírnemu odpadu, aký vstúpil do zemskej atmosféry za posledné desaťročie. K incidentu podobných rozmerov pritom došlo naposledy pred rokom, a išlo rovnako o časť rakety Long March 5B. Niektoré jej časti vtedy dopadli do Pobrežia Slonoviny, kde podľa médií zničili niekoľko domov. Nikto však neprišiel k ujme.

Časť rakety, ktorá dopadla na zem dnes, vážila podľa odhadov asi 18 až 20 ton. Z krajiny odštartovala na konci apríla a do vesmíru vyniesla základný modul budúcej čínskej orbitálnej stanice. Namiesto zostupu do atmosféry však jeden zo stupňov rakety zostal na obežnej dráhe a oblietal Zem rýchlosťou takmer 7,7 kilometrov za sekundu. Postupne však strácal výšku.

Vedci po celom svete sa snažili predpovedať, kedy raketa vstúpi do atmosféry a kam asi dopadne. Kvôli veľkému množstvu rôznych premenných však aj najlepšie odhady počítali s odchýlkou ​​až niekoľko dní, predikcie sa začali spresňovať až niekoľko hodín pred predpokladaným pádom. Reuters poznamenáva, že rozdiel jednej minúty pri vstupe do atmosféry ovplyvnil miesto dopadu trosiek o stovky kilometrov.

Varovanie v Taliansku

K Zemi sa rútila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Protezione Civile)

Taliansko patrilo do oblasti s potencionálne možným dopadom pozostatkov. Národné ministerstvo civilnej ochrany preto vyzvalo obyvateľov desiatich oblastí, aby od nedele polnoci nevychádzali z príbytkov. Išlo o regióny: Umbria, Lazio, Abruzzo, Molise, Kampánia, Basilicata, Puglia, Kalábria, Sicília a Sardínia.

Podľa portálu leggo.it sa rátalo s tromi možnými časmi preletu. Situáciu neustále monitorovala aj Talianska vesmírna agentúra ASI. Obyvateľov informovali, že možno budú pozorovať ohnivé gule a počuť hlasný rev. Padajúce úlomky môžu byť veľké až do 1,5 metra, vážiť niekoľko stoviek kíl a pri náraze vytvoriť kráter hlboký až jeden meter. Našťastie sa obavy nepotvrdili a trosky rakety dopadli veľmi ďaleko od Talianska.

K Zemi sa rútila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: EÚ SST)

Za škody je zodpovedný štát, ktorý raketu vypustil

Server Space.com pripomenul, že podľa vesmírneho práva, ktoré tvorí komplex medzinárodných zmlúv a dohôd, je za škody vzniknuté pri dopade trosiek z kozmického objektu zodpovedný ten štát, ktorý tento objekt vypustil. Povinnosť zaplatiť kompenzácie vyplývajúce z príslušných medzinárodných dohovorov bola podľa serveru doteraz uplatnená iba raz, a to v roku 1978. Trosky plné radiácie zo sovietskeho satelitu s jadrovým pohonom Kosmos 954 vtedy dopadli v širokej oblasti v kanadskej Arktíde, ktorú potom bolo nutné rýchlo a nákladne vyčistiť. Štáty sa v roku 1981 dohodli na kompenzácii vo výške troch miliónov kanadských dolárov, čo zodpovedá dnešným približne 7,5 milióna amerických dolárov (cca 6,1 milióna eur).

Viac o téme: Long March 5BČínska raketa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu