Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prečo je to tak? VIDEO V meste stále stoja mraziarenské kamióny s telami obetí Covidu-19

Na fotografii zo 6. mája 2020 je Socha slobody viditeľná medzi chladiarenskými vozidlami určenými na uskladnenie mŕtvol.
Na fotografii zo 6. mája 2020 je Socha slobody viditeľná medzi chladiarenskými vozidlami určenými na uskladnenie mŕtvol. (Zdroj: SITA/AP Photo/Ted Shaffrey, File)

NEW YORK - Americké mesto New York dodnes používa mraziarenské kamióny na skladovanie tiel ľudí, ktorí umreli po infekcii koronavírusom. Stovky mŕtvol sú takto podľa mesta uchovávané na móle v Brooklyne, zatiaľ čo sa pozostalí rozhodujú, ako s nimi naložiť, niektoré ale môžu skončiť na hromadnom pohrebisku pre telá, ku ktorým sa nikto nehlási. Napísala o tom dnes agentúra AP.

KORONAVÍRUS Odborník má jasno: TOTO je dôvodom zrýchľovania šírenia infekcie!

Mraziarenské prívesy najľudnatejšie americké mesto ako dočasné márnice nasadilo vlani na jar, keď bolo globálne jedným z pandémiou najhoršie postihnutých miest a hlásilo stovky mŕtvych denne. Podľa neziskovej spravodajskej organizácie The City sa od vlaňajšieho apríla počet tiel skladovaných týmto spôsobom v New Yorku ani raz nedostal pod 500.

Úrad mestského súdneho lekára dnes uviedol, že eviduje 750 tiel v "dlhodobom uskladnení" v prívesoch na móle na konci brooklynskej ulice 39th Street. Úrad vo svojom vyjadrení oznámil, že telá čakajú na postup rodinných príslušníkov. Vysoko postavená pracovníčka úradu Dina Maniotisová ale v stredu pred výborom mestského zastupiteľstva povedala, že mnohé z týchto tiel by mohli skončiť na Hartovom ostrove. Tamojšie mestské pohrebisko sa stalo jedným zo symbolov epidémie covidu-19 v Spojených štátoch po tom, čo sa tam v apríli hromadne ukladali do zeme desiatky tiel v drevených škatuliach.

Počas prvej vlny epidémie New York skrátil na 14 dní dobu, po ktorej sa telo zomrelého presunie na Hartov ostrov, ak sa oň nikto neprihlási. Neskôr sa prešlo k praxi "dlhodobého skladovania", aby mohli pozostalí "uložiť svojich blízkych na odpočinok podľa svojho uváženia", citovala AP hovorcu úradu súdneho lekára. "S citlivosťou a súcitom naďalej spolupracujeme s jednotlivými trúchliacimi rodinami od prípadu k prípadu," dodal.

Viac o téme: MestoMrazenieKamiónyObetePandémiaNew YorkCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu