Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Ďalšie ÚMRTIE po očkovaní AstraZenecou: Žena mala genetické ochorenie! Vakcinačná stratégia sa môže meniť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA - Na Slovensku pribudlo tretie úmrtie po očkovaní vakcínou AstraZeneca. Išlo o 47-ročnú ženu. Genetickým vyšetrením však boli u pacientky zistené poruchy zrážanlivosti krvi. To sa však pred očkovaním nepodarilo zistiť, uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv k 6. májú uzavrel tretí prípad úmrtia po očkovaní na prevenciu ochorenia COVID-19. Išlo o pacientku vo veku 47 rokov,  ktorá bola očkovaná vakcínou Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca. 

VIDEO O úmrtí informoval aj minister zdravotníctva

Na Slovensku evidujeme tretí prípad úmrtia po očkovaní AstraZenecou, zasadnú odborníci (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


Patológ Palkovič o úmrtiach: Dvanásť obetí na KORONAVÍRUS sa nakazilo po očkovaní! Musíme sa chrániť


Trpela poruchou zrážanlivosti krvi

Príčina úmrtia stanovená pitvou súvisela s trombózou mozgových žilových sínusov, ktorá patrí medzi možné zriedkavé nežiaduce účinky danej vakcíny. Genetickým vyšetrením boli zároveň u pacientky zistené poruchy zrážanlivosti krvi. "Vzhľadom na existenciu genetickej predispozície k trombofilnému stavu, súvis medzi očkovaním vakcínou Vaxzevria a následnou trombózou žilového sinusu bol stanovený ako pravdepodobný," uviedla v stanovisku hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

Ďalšie ÚMRTIE po očkovaní
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

"Genetická porucha nebola detekovateľná pred očkovaním," uviedol minister zdravotníctva. V pondelok zasadne skupina odborníkov, ktorá komplexne rozoberie tento prípad. "Skupina navrhne ďalšie opatrenia čo sa týka tohto prípadu a prípadne zmeny alebo úpravy vakcinačnej stratégie," povedal dnes  

Vyhľadajte lekársku pomoc

V tejto súvislosti ŠÚKL upozorňuje, že je potrebné bezodkladne vyhľadať lekársku starostlivosť v prípade, keď sa výskytnú uvedené príznaky: dýchavičnosť, bolesť na hrudníku, opuch a bolesť končatín, pretrvávajúca bolesť v oblasti brucha, neurologické príznaky ako pretrvávajúca a silná bolesť hlavy, rozmazané/dvojité videnie, drobné krvné škvrny vo veľkosti špendlíkovej hlavičky pod kožou mimo miesta vpichu (petéchie). "Tieto príznaky môžu signalizovať tvorbu nezvyčajných krvných zrazenín a je potrebná včasná a špecializovaná diagnostika," uviedla Jurkemíková.

Ďalšie ÚMRTIE po očkovaní
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Prvé dve úmrtia

Prvý pacient zomrel na Slovensku po očkovaní v januári tohto roka. Išlo o 79-ročného muža s viacerými chronickými ochoreniami. "K celkovému zhoršeniu zdravotného stavu tohto pacienta prispeli aj inak mierne nežiaduce účinky po očkovaní – horúčka a slabosť," informovala hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková. 

Očkovanie na Slovensku
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Mužla)

V druhom prípade z konca marca išlo o 79-ročnú pacientku vo vyššom veku (79) s viacerými chronickými ochoreniami, ktorá bola očkovaná vakcínou od spoločnosti Moderna. "Príčina úmrtia bola stanovená pitvou a súvisela s chronickými ochoreniami pacientky. Vzhľadom k tomu, že vzniknuté nežiaduce reakcie po očkovaní mohli prispieť k celkovému zhoršeniu zdravotného stavu, príčinná súvislosť medzi očkovaním a úmrtím bola stanovená ako možná," uviedla Jurkemíková.

"V oboch týchto prípadoch bola príčina úmrtia stanovená pitvou a súvisela s chronickými ochoreniami pacientov. Vzhľadom k tomu, že vzniknuté nežiaduce reakcie po očkovaní mohli prispieť k celkovému zhoršeniu zdravotného stavu, príčinná súvislosť medzi očkovaním a úmrtiami bola stanovená ako možná," dodala hovorkyňa.

Nežiaduce účinky

Vakcíny určené na prevenciu ochorenia COVID-19 sú podávané injekčne do svalu a môžu v priebehu hodín až dní po podaní vyvolať reakcie menšej alebo strednej intenzity, ktoré spontánne v priebehu niekoľkých dní odznievajú. Výskyt a intenzita nežiaducich reakcií závisia od celkového zdravotného stavu daného človeka, od veku (všeobecne sú nežiaduce reakcie po očkovaní u ľudí vo vyššom veku menej časté a menej intenzívne), iných súbežne užívaných liekov, imunitnej odpovede, ale v niektorých prípadoch aj od psychického nastavenia človeka.

Údaje k 6. máju.
Zobraziť galériu (7)
Údaje k 6. máju.  (Zdroj: ŠÚKL)

Údaje k 7. máju.
Zobraziť galériu (7)
Údaje k 7. máju.  (Zdroj: ŠÚKL)

Takisto ich výskyt a intenzita závisí od toho, či ide o prvú alebo druhú dávku. Pri tzv. mRNA vakcínach – Comirnaty a COVID-19 Vaccine Moderna boli pozorované častejšie a intenzívnejšie nežiaduce reakcie po druhej dávke vakcíny. Naopak, po vakcíne Vaxzevria boli po druhej dávke v klinických skúšaniach pozorované nežiaduce reakcie menej často a menej intenzívne.

Viac o téme: SlovenskoOčkovanieKoronavírusVladimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu