Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Príklad ľudskosti z COVID hrôzy v Indii: Mladík urobil nevídanú vec, takto bojuje so smrťou!

Mladík sa obetoval pre zdravie druhých.
Mladík sa obetoval pre zdravie druhých. (Zdroj: YouTube/ThePrint/ANI)

BHOPAL - Keď videl Muhammad Džáved Chán, vodič motorizovanej trojkolky v indickom Bhopale, ako ľudia nosia svojich blízkych chorých na covid-19 do nemocnice na chrbte, pretože nemajú na sanitku, rozhodol sa pomôcť. Mladý muž predal šperky svojej manželky a prestaval svoju rikšu na malú sanitku, ktorú vybavil kyslíkovou fľašou, oxymetrom na meranie hladiny kyslíka v krvi a ďalším vybavením.

KORONAVÍRUS zrazil krajinu na kolená: Strašné svedectvá o apokalypse! Mŕtvych spaľujú na uliciach

Kým Indiu pustoší druhá vlna pandémie, niektorí ľudia rovnako ako Muhammad Džáved Chán pomáhajú svojej komunite prežiť vojnu s vírusom. "Ťažko chorý človek nemôže byť prevezený do nemocnice bez kyslíkovej podpory. Tak som si pomyslel, prečo neprestaviť moju rikšu na sanitku. Nie je to tak priestranné ako sanitka, ale určite to môže zachrániť životy," povedal AFP.

"Videl som mladých ľudí bojovať (o život). A keď si zavolajú záchranku, tá im naúčtuje 5000 až 10000 rupií (zhruba 55 až 110 eur). Ako by si to chudobný človek mohol dovoliť? Navyše počas pandémie, keď väčšina ľudí prišla o príjmy," pýta sa Džáved Chán.

Pomohli dobrí ľudia

Niekto mu dodal kyslíkovú fľašu, iný človek mu dal oxymeter, potom ho jeden lekár naučil zaobchádzať s vybavením a ukázal mu, ako bezpečne pripojiť chorého na kyslík počas prevozu do nemocnice.

"Mnoho ľudí ma oslovilo a pomohlo mi formou darov a požiadali ma, aby som v činnosti pokračoval, kým sa pandémia neskončí. Práve vďaka pomoci toľkých ľudí môžem robiť to, čo robím. Sám by som to nikdy uskutočniť nemohol," hovorí.

Po peripetiách dostal špeciálne povolenie

Džáved Chán sa krátko trápil s úradmi, pretože ho polícia obvinila, že svoju rikšu používa bez povolenia pre sanitnú prepravu počas karantény v štáte Madhjapradéš. O spore vtedy informovala televízna stanica India Today. Jeho nepríjemnosti s úradmi vyvolali takú vlnu solidarity na sociálnych sieťach, že polícia obvinenia zrušila a dokonca mu vystavila špeciálne povolenie pre pohyb po meste.

Štát Madhjapradéš, rovnako ako mnohé ďalšie štáty v krajine s 1,3 miliardami obyvateľov, zažil v posledných týždňoch opätovné zhoršenie nákazy a stretáva sa s nedostatkom kyslíka a nevyhnutného zdravotníckeho materiálu. Štát, kde má každý piaty testovaný na covid-19 pozitívny výsledok, v pondelok ohlásil 12-tisíc nových prípadov nákazy. Krematória a cintoríny majú ťažkosti s mohutným prísunom nebožtíkov.

Viac o téme: IndiaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu