Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS V Británii sa prudko šíri indický variant: Zlé správy! Hlásia prvých mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Takzvanému indickému variantu koronavírusu SARS-CoV-2 podľahli v Británii štyria ľudia - ide o prvé známe úmrtia na tento variant koronavírusu v tejto krajine. Informovala o tom v piatok televízia Sky News.

Tvrdé slová odborníkov: Totálne zlyhanie! Katastrofickej pandémii KORONAVÍRUSU sa dalo zabrániť

Podľa informácií zverejnených britskou vládou k úmrtiu štyroch ľudí nakazených variantom B.1.617.2 došlo v období od 5. do 12. mája. Podľa správy anglického úradu pre verejné zdravie (PHE) došlo v Británii k prudkému nárastu počtu potvrdených prípadov mutácie koronavírusu B.1.617.2, ktorá bola prvýkrát zistená v Indii. PHE už minulý piatok označila B.1.617.2 za "variant vzbudzujúci obavy", a to vzhľadom na dôkazy, že je infekčnejší ako pôvodný koronavírus.

VIDEO Na Slovensku potvrdili prípad indickej mutácie nového koronavírusu​

Na Slovensku potvrdili prípad indickej mutácie nového koronavírusu​ (Zdroj: Topky, ÚVZ SR)

Televízia Sky News však upozorňuje, že toto konštatovanie nemusí nevyhnutne znamenať, že tento nový variant je smrtnejší ako iné varianty, ktoré sa momentálne v Británii šíria. Neexistujú ani dôkazy, ktoré by naznačovali, že súčasné vakcíny sú voči nemu neúčinné. Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok naznačil, že ďalšia fáza uvoľňovania obmedzení prijatých v dôsledku pandémie by sa v Británii mohla oddialiť práve pre obavy zo šírenia indického variantu koronavírusu. Podľa vedcov sa počet takýchto prípadov v Anglicku za posledný týždeň viac než zdvojnásobil.

Britská vláda prijme preventívne opatrenia

"Máme z tohto variantu obavy, znepokojuje nás, dochádza k jeho šíreniu," pripustil Johnson pred novinármi s tým, že experti majú zatiaľ rozličné názory na to, ako sa situácia bude ďalej vyvíjať. Britská vláda preto podľa neho nechce nič zanedbať a prijme všetky potrebné preventívne opatrenia. Britské médiá jeho slová interpretovali tak, že by šírenie indického variantu mohlo oddialiť termín úplného uvoľnenia protiepidemických reštrikcií, ktoré je v Anglicku plánované na 21. júna.

Očakáva sa, že sa k šíreniu indického variantu vyjadrí na  tlačovej konferencii plánovanej na 18.00 h SELČ. Najviac prípadov nákazy indickým variantom evidujú v severozápadnom Anglicku a niekoľko aj britskej metropole Londýn.

Viac o téme: úmrtiaBritániaKoronavírusIndický variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu