Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

AKTUÁLNE Ultimátum vypršalo: Odvetný krok Česka! Analytik prezradil najhorší scenár konfliktu s Ruskom

Vladimir Putin Zobraziť galériu (10)
Vladimir Putin (Zdroj: Profimedia)

PRAHA - Česko zastropuje počet ruských pracovníkov na ambasáde v Prahe tak, aby zodpovedal počtu českých pracovníkov na veľvyslanectve ČR v Rusku. Moskva bude mať na ich stiahnutie čas do konca mája, oznámil vo štvrtok na tlačovej konferencii v Prahe minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek. Podľa analytika Pavla Havlíčka ide o najväčšiu krízu za posledných 30 rokov. Moskva reaguje, že Česko sa vydalo cestou ničenia vzťahov s Ruskom.

VIDEO z obrovského cvičenia Ruska na Kryme, ktoré desilo Západ: Nečakané oznámenie ministra obrany!

VIDEO Slovenská republika vyhostí troch ruských diplomatov, informoval o tom Heger

Slovenská republika vyhostí troch ruských diplomatov, uviedol premiér (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Nechcem nič zbytočne eskalovať, to nie je úloha ministra zahraničia, ale Česko je sebavedomá krajina a tak sa bude správať," povedal Kulhánek. "Nie je to namierené proti Rusom alebo ruskému národu, je to reakcia na aktivity ruských tajných služieb na našom území," poznamenal.

S Ruskom chce komunikovať štandardnou diplomatickou cestou. "Sme pripravení s ruskou stranou do budúcnosti rokovať o nastavení počtu pracovníkov na našich diplomatických misiách tak, aby bol umožnený efektívny výkon ich funkcií. Súčasný paralyzujúci stav nezavinila česká, ale ruská strana," dodal minister.

Jakub Kulhánek a Andrej
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Poďakoval tiež za podporu od spojencov. "Stojí za nami celá Európska únia a NATO," povedal Kulhánek. "Vo svojich vyhláseniach nás členské štáty oboch organizácií jednoznačne podporili a odsúdili postup ruskej strany," doplnil.

"Dúfali sme, že Rusko uzná neprimeranosť svojej reakcie, ale náš návrh, ako upokojiť situáciu, zostal bez odpovede. Preto sme sa rozhodli úplne adekvátne reagovať. O našom kroku je plne informovaný pán prezident a podporuje ho," povedal český premiér Andrej Babiš.

Reakcia Moskvy

"V tejto chvíli, v ktorej teraz sme, sa Praha vydala cestou ničenia vzťahov. Odpoveď na seba nedá dlho čakať," oznámila hovorkyňa ruského ministerstva Marija Zacharovová v prvej reakcii na Kulhánkovo oznámenie. V Moskve na ministerstve zahraničia rokoval český veľvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka.

Veľvyslanec podľa agentúry Ria Novosti pri odchode uviedol, že zatiaľ ďalej zostáva a pracuje v Moskve a potvrdil, že mu bola doručená oficiálna odpoveď Moskvy týkajúca sa aktuálneho diplomatického sporu. Novinárom na mieste povedal, že po dnešku očakáva ešte ďalšie rokovania o otázkach vzájomných vzťahov medzi Českom a Ruskom.

Rusko teraz urobí všetko preto, aby nútený odchod diplomatov z Česka nemal negatívne dôsledky pre ruských občanov, ktorí sa nachádzajú na českom území, povedal dnes novinárom námestník ruského ministra zahraničia Sergej Veršinin. Nedávne rozhodnutia, ktoré nezodpovedajú ruským ani českým záujmom, Praha podľa neho prijala pod tlakom zvonku.

Šéf zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu Leonid Sluckij dnes podľa agentúry Ria Novosti poznamenal, že Česko by malo žiadať kompenzácie od Washingtonu, ktorý podľa jeho názoru vtiahol Prahu do "obrovskej provokácie". Kulhánek už predtým nevylúčil, že Praha bude požadovať náhradu od Ruska za škody vzniknuté pri explóziách v areáli muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014.

Rusko žiada, aby Česko znížilo počet zamestnancov

Rusko v súvislosti s najnovšími krokmi ČR požaduje, aby česká strana znížila počet zamestnancov českého veľvyslanectva v Moskve, a vyhradzuje si právo na ďalšie kroky. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí, kam bol vo štvrtok predvolaný veľvyslanec ČR Vítězslav Pivoňka.

V správe Interfaxu sa uvádza, že rezort ruskej diplomacie tlmočil veľvyslancovi Pivoňkovi "ostrý protest v súvislosti s ďalšími reštriktívnymi opatreniami, ktoré prijala Praha voči zamestnancom ruského veľvyslanectva v ČR".

 V reakcii na tieto "nepriateľské kroky" Prahy požaduje Rusko "zníženie kvantitatívneho zloženia" českého veľvyslanectva v Moskve. Zároveň si "v prípade ďalšieho pokračovania hysterickej protiruskej kampane v Českej republike" vyhradzuje právo na podniknutie ďalších krokov.

Pohľad analytika

Situácia okolo ultimáta, ktoré dalo Česko Rusku, vypovedá o úrovni vzťahov, ktoré už pred sobotným začiatkom vyhosťovaním diplomatov neboli dobré a teraz sa blíži k ich kompletnému zrúteniu. Pre TASR to vo štvrtok uviedol analytik z českej Asociácie pre medzinárodné otázky (AMO) Pavel Havlíček s tým, že ide o najväčšiu krízu za posledných 30 rokov.

"Rusi to naplánovali tak, aby zase nerešpektovali deadline, ktorý dala česká strana," povedal Havlíček, odborník na ruskú vnútornú i zahraničnú politiku. Zároveň si myslí, že pre českú stranu bolo počkať na odpoveď Ruska taktiež výhodné. V tejto súvislosti spomenul štvrtkové zasadanie Severoatlantickej rady (NAC), ktorá vyjadrila Českej republike plnú podporu.

Čo sa týka eskalácie rusko-českého konfliktu, za najhorší scenár Havlíček považuje zatvorenie oboch zastupiteľstiev v Prahe a Moskve, ako aj konzulátov. To by podľa neho znamenalo úplne pretrhnutie všetkých väzieb. Analytik pripúšťa aj možnosť možných sankcií. Havlíček dodal, že momentálne ide o "nejakú šachovnicovú partiu, kde obe strany posúvajú figúrkami a riešia v tom diplomatickom jazyku ako reagovať, kedy a akými prostriedkami".

Polícia obsadila okolie ruskej ambasády v Prahe

Podľa reportéra Novinky.cz sa pri ambasáde objavili dve kamerové autá, ktoré sa používajú napríklad pri demonštráciách na sledovanie okolia, dve autá s dvoma družstvami špeciálnej poriadkovej jednotky a niekoľko osobných áut, ktoré obchádzali okolie. Okrem toho sa tam štandardne pohybujú policajti z ochrannej služby.

AKTUÁLNE Ultimátum vypršalo: Odvetný
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Nie je jasné, prečo polícia posilnila bezpečnosť okolo ambasády. Polícia sa k situácii nechce bližšie vyjadrovať. Jej hovorkyňa Eva Kropáčová povedala len to, že policajti dohliadajú na bezpečnosť okolo ruského veľvyslanectva na základe vyhodnotenia aktuálnej situácie, ďalšie informácie poskytovať nebude. Podľa hovorkyne polícia nebude komentovať ani otázku, či sa tam už stal nejaký incident alebo priestupok.

Polícia strážila ambasádu aj počas uplynulého víkendu.
Zobraziť galériu (10)
Polícia strážila ambasádu aj počas uplynulého víkendu.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Už v pondelok ľudia demonštrovali pred ruskou ambasádou z dôvodu, že Rusko je zapletené do výbuchu muničných skladov v obci Vrbětice v roku 2014, pri ktorom zahynuli dvaja ľudia.

Ultimátum vypršalo

Vypršalo ultimátum, ktoré dalo Česko Rusku, aby do štvrtkového poludnia prijalo späť 20 vyhostených českých diplomatov. V opačnom prípade Česko zníži počet pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, aby bol rovnaký ako na českej v Moskve. To by znamenalo odchod približne 60 Rusov, uviedol spravodajský server Novinky.cz.

Česká ambasáda v Moskve
Zobraziť galériu (10)
Česká ambasáda v Moskve  (Zdroj: profimedia.sk)

Česká republika vyhostila v pondelok 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe v súvislosti s výbuchmi v areáli muničného skladu vo Vrběticiach z roku 2014, z ktorých sú dôvodne podozriví dvaja ruskí agenti. Rusko recipročne vyhostilo 20 zamestnancov ambasády Českej republiky v Moskve.

Prílet vyhostených českých diplomatov s rodinami do Prahy
Zobraziť galériu (10)
Prílet vyhostených českých diplomatov s rodinami do Prahy  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Podľa informácií Českého rozhlasu mala ruská ambasáda pred pondelkovým vyhostením časti pracovníkov približne 120 zamestnancov, z toho 43 diplomatov. Aktuálne je v Prahe vyše 20 ruských diplomatov, kým v Moskve zostáva päť českých, uviedol rozhlas na Twitteri.

Česko koná na objednávku, tvrdí Moskva

Česká republika v diplomatickom konflikte s Ruskou federáciou koná na objednávku a nemá to nič spoločné s diplomaciou, vyhlásil vo štvrtok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. "Na takéto správanie je jednoducho objednávka. Nemá to nič spoločné s ničím, čo súvisí so zdravým rozumom, pragmatizmom a diplomaciou. Práce na objednávke prebiehajú, pretože inak nie je možné vysvetliť logiku týchto krokov," uviedla podľa agentúry TASS Zacharovová.

Marija Zacharovová
Zobraziť galériu (10)
Marija Zacharovová  (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

Podľa nej sú komentáre Prahy k vyšetrovaniu výbuchov v Českej republike "bezuzdnou protiruskou rétorikou" a sú v rozpore s princípmi zákona. Nejde o vyhlásenia týkajúce sa vyšetrovania, ide o súbor fráz, ktoré sú z hľadiska vyšetrovania a zákona nezmyselné a ktoré sa potom okamžite vyvrátia, dodala hovorkyňa.

NATO vyjadrilo plnú solidaritu s Českou republikou

Všetci spojenci v rámci Severoatlantickej aliancie sa jednohlasne rozhodli vyjadriť solidaritu s Českou republikou. Uviedol to slovenský veľvyslanec pri NATO Peter Bátor po stredajšom spoločnom stanovisku Severoatlantickej rady (NAC) k situácii okolo výbuchov v muničnom sklade vo Vrběticiach v roku 2014. 

Najvyšší politický orgán NATO vydal svoje vyhlásenie po tom, ako český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek spojencov informoval o celej kauze a o aktivitách ruských agentov v Českej republike.

V stanovisku Severoatlantickej rady (NA) sa uvádza, že český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek vo štvrtok informoval NA, najvyšší politický orgán Severoatlantickej aliancie, o aktivitách ruských agentov v Českej republike, ktorých výsledkom boli výbuchy v muničnom sklade vo Vrběticiach v roku 2014.

NAC v správe uviedla, že prvý z výbuchov spôsobil smrť dvoch ľudí, ktorí pracovali v muničnom sklade, a značné materiálne škody. Spojenci v tejto súvislosti vyjadrili sústrasť českej strane.

AKTUÁLNE Ultimátum vypršalo: Odvetný
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Policie ČR)

Šéf českej diplomacie partnerom z NATO potvrdil, že české orgány identifikovali dvoch ruských spravodajských agentov, ktorí sú zodpovední za výbuch - ide o tých istých ruských spravodajských agentov, ktorí sú hľadaní orgánmi Spojeného kráľovstva v súvislosti s útokom uskutočneným v Salisbury v roku 2018 za použitia nervovej látky triedy novičok, ktorá bola vyvinutá v Rusku.

Viac o téme: ČeskoPolícia RuskoPrahaRuská ambasáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu