Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hamáček považuje vyhostenie Rusov za fenomenálny úspech: Agentov označil za jednotku zabijakov

Jan Hamáček Zobraziť galériu (3)
Jan Hamáček (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Kauza Vrbětice bola podľa českého vicepremiéra Jána Hamáčka najúspešnejšou bezpečnostnou operáciou. Viedla k rozbitiu rezidentúry ruských tajných služieb SVR a GRU v Prahe, čo Hamáček označil za "fenomenálny úspech". Povedal to dnes pri prejednávaní v Snemovni.

Rusi o výbuchu vo Vrběticiach: Najavo vyšla fantastická vec! O tomto české úrady roky netušili

"To, že sme im (Rusku) vyhodili 18 špiónov, to je to najmenej, čo môžeme urobiť. Bola to správna reakcia v prvom momente," uviedol Hamáček, ktorý je ministrom vnútra a povereným ministrom zahraničia. Ak má nejaký štát "jednotku zabijakov", za ktorých Hamáček označil agentov ruskej vojenskej tajnej služby GRU, musí počítať s následkami po odhalení ich činnosti.

"Ja si stojím za každým jedným rozhodnutím za tých posledných 14 dní, stojím si za každým rozhodnutím tej party, ktorá sedela do noci na ministerstve vnútra a premýšľala, čo s tým," vyhlásil Hamáček.

Vyhostenie ruských diplomatov s rodinami z Česka
Zobraziť galériu (3)
Vyhostenie ruských diplomatov s rodinami z Česka  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek))

Hamáček tiež poukázal na zvýšenú aktivitu prokremeľských dezinformačných webov po odhalení celej záležitosti. "Boli sme obvinení, že tu robíme niečo v žolde USA," podotkol vicepremiér.

Česko je pripravené vyhostiť všetkých ruských diplomatov

"Ja som pripravený na všetko. Aj na budovanie vzťahov úplne od začiatku. To znamená, že ich pošleme domov všetkých," napísal Jan Hamáček na Facebooku.

Zároveň na utorňajšej tlačovej konferencii informoval, že požiada členské štáty Európskej únie a partnerské krajiny NATO, aby prejavili solidaritu s Prahou a takisto zvážili vyhostenie ruských diplomatov, respektíve, aby si vo veci predvolali veľvyslancov Ruskej federácie. Jan Hamáček si tiež stredu predvolal ruského veľvyslanca v Prahe, aby s ním hovoril o ďalších krokoch a tlmočil mu protest Českej republiky proti postupu Ruska.

V pondelok sa do Prahy vrátili vyhostení českí diplomati s rodinami z Moskvy.
Zobraziť galériu (3)
V pondelok sa do Prahy vrátili vyhostení českí diplomati s rodinami z Moskvy.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Česká republika vyhostila v pondelok 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Vyhostenie súvisí s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, do ktorého boli s najväčšou pravdepodobnosťou zapojení ruskí agenti. Rusko v rámci odvety oznámilo vyhostenie 20 zamestnancov ambasády Českej republiky v Moskve. Tento krok znamená podľa Hamáčka prakticky paralýzu činnosti českého veľvyslanectva.

Viac o téme: ČeskoDiplomatiVyhostenieRuskoJan Hamáček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu