Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Rusi o výbuchu vo Vrběticiach: Najavo vyšla fantastická vec! O tomto české úrady roky netušili

Marija Zacharovová o výbuchu vo Vrběticiach Zobraziť galériu (5)
Marija Zacharovová o výbuchu vo Vrběticiach (Zdroj: TASR/Russian Foreign Ministry Press Service via AP, TASR/Mesto Valašské Klobouky)

MOSKVA - Vyšetrovanie výbuchov muničného skladu v českých Vrběticiach označila dnes hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová za "prehliadku marazmu". Miestne úrady nevedeli, že muničný sklad už armáda nevyužívala, ale že boli prenajaté súkromníkom, povedala rozhlasovej stanici Vesti FM v súvislosti s krízou v česko-ruských vzťahoch po vzájomnom vyhostení veľkého počtu diplomatov.

Pochvala od exšéfa britskej MI6: Česi odviedli dobrú prácu! Bol smrtiaci výbuch zlyhaním Rusov?

"Sedem rokov české úrady neboli schopné odpovedať na otázku, kto je vinný. Nedokázali odpovedať ani na otázku, čo sa tam stalo. Je to paradoxné, ale žiadne oficiálne materiály k tomuto prípadu nie sú," uviedla hovorkyňa ruskej diplomacie. "Tu je odpoveď na vašu otázku, vrátane toho, kto má prospech z celej tej prehliadky marazmu - bolo vyšetrovanie a na nič sa neprišlo. Ľuďom bolo potrebné niečo predložiť - našli Petrova a Boširova. Hanba? Hanba," dodala Zacharovová.

Marija Zacharovová
Zobraziť galériu (5)
Marija Zacharovová  (Zdroj: TASR/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

Podľa jej vyjadrenia v priebehu vyšetrovania "vyšla najavo fantastická vec". "Miestne úrady nevedeli, že od roku 2006 muničný sklad armáda nevyužíva a že ministerstvo obrany prenajalo skladové priestory súkromným zbrojným spoločnostiam. Obrovské množstvo zbraní, ktoré boli v skladoch osem rokov, bolo bez akejkoľvek kontroly zo strany úradov," povedala hovorkyňa.

Hľadaní Petrov a Boširov
Zobraziť galériu (5)
Hľadaní Petrov a Boširov  (Zdroj: Policie ČR)

Česko a Rusko si navzájom vyhostili diplomatov

Česká vláda v sobotu oznámila, že sa rozhodla vyhostiť 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, identifikovaných ako ruskí spravodajcovia, v súvislosti s podozrením na podiel ruských služieb na výbuchu v muničnom areáli vo Vrběticiach v roku 2014. Pri explózii zahynuli dvaja zamestnanci. Moskva v nedeľu v odvetnom kroku vyhostila 20 pracovníkov českej ambasády.

Vyhostení Česi prileteli do Prahy
Zobraziť galériu (5)
Vyhostení Česi prileteli do Prahy  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Česká polícia vyhlásila v súvislosti s výbuchom vo Vrběticiach pátranie po dvoch ruských občanoch, ktorí sa preukazovali cestovnými dokladmi na mená Alexander Petrov a Ruslan Boširov. Podľa fotografií i mien z pasov ide o rovnakých mužov, ktorí sú podozriví z otravy bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v Británii v roku 2018. 

Vyhostení Rusi odleteli z Prahy.
Zobraziť galériu (5)
Vyhostení Rusi odleteli z Prahy.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Viac o téme: VýbuchČeskoMinisterstvo zahraničiaRuskoVrběticeMarija Zacharovová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu